“ZAHVALIMO BOGU NA DONALDU TRAMPU!” Raste broj jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali

– Broj jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali u 2017. godini porastao skoro dvostruko više u poređenju s porastom ukupnog broja stanovnika Izraela – izjavio je lider naseljenika Jakov Kac. On je izrazio očekivanje da će se jevrejska naselja na Zapadnoj obali graditi još više sada kada je Donald Tramp na čelu SAD.

Povezana slika

 

– Treba da zahvalimo Bogu što je poslao Trampa da bude predsjednik Sjedinjenih Američkih Država – rekao je on, prenosi AP.

Kac je naveo da je broj jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali premašio 435.000 prošle godine, što je za 3,4 odsto više nego u 2016, dok je ukupan broj stanovnika Izraela u 2017. godini porastao za 1,8 odsto.

Američka agencija napominje da u Trampovom timu zaduženom za Bliski istok preovlađuju saveznici izraelskih naseljenika, a Kac kaže da je atmosfera sada “prijateljska, poslije osam spornih godina s Bijelom kućom pod (bivšim predsjednikom) Barakom Obamom”.

Kacov izvještaj o jevrejskom stanovništvu na Zapadnoj obali zasnovan je na zvaničnim vladinim podacima, a sačinjen je pod pokroviteljstvom Institucija Bet-El, istaknute naseljeničke organizacije, dodaje AP.

Tramp je, inače, u decembru priznao Jerusalem kao prijestonicu Izraela, što je izazvalo osudu i žestoke reakcije EU te  muslimanskih zemalja širom Bliskog istoka.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj