ANALITIČARKA IZRAELSKOG HAARETZA: Tel Aviv snabdijeva oružjem i novcem sedam ‘pobunjeničkih’ grupa u Siriji

Izraelska analitičarka Elisabeth Tsurkov  smatra kako najmanje sedam “pobunjeničkih” skupina u Siriji redovito dobiva novac i oružje od Izraela. Ona povezuje ovu pomoć Tel Aviva “pobunjenicima” s vojnim uspjesima sirijskih vlasti u borbi protiv terorista u posljednjih nekoliko mjeseci, ali i iranskim vojnim savjetnicima u Siriji, te kako Izrael smatra, sa pasivnošću Sjedinjenih Država u slučaju Sirije, piše Haaretz.

Slikovni rezultat za israel funding isis

Analitičarka također tvrdi da je u posljednjih nekoliko mjeseci Izrael počeo ciljati sirijske vojne objekte i objekte gdje su prisutni iranski ili sirijski saveznici, jer se osjeća da su sve bliže okupiranim palestinskim teritorijima.

Šta Izrael misli o teroristima nedavno je kazao jedan ministar tamošnje vlade.  “Nikad nismo vidjeli DAIŠ kao egzistencijalnu ili stratešku prijetnju i DAIŠ ne treba ukloniti da bi došao Iran”, izjavio je izraelski ministar privrede Naftali Bennett.

“Iran je glava hobotnice koja prijeti Izraelu. Njezin krak je libanonski Hezbollah. Ima krakove u Siriji pod nazivom šiitskih milicija i drugu krak u Gazi koji se zove Hamas. Oni su spremni boriti se do posljednje kapi krvi protiv Izraela”, objasnio je Bennett i pozvao na “diplomatsku, ekonomsku i obavještajnu kampanju, ali i drugim sredstvima, protiv glave hobotnice”.

Ministar je ponovio optužbe da Iran traži “trajni koridor do Mediterana”, što iz Teherana odlučno odbacuju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj