IZETBEGOVIĆ ‘ODŠKRINUO’ VRATA VATIKANA I ERDOGANU! Članovi Predsjedništva BiH u audijenciji kod pape Franje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić bit će u audijenciji kod pape Franje u Vatikanu, u subotu, 24. februara 2018. godine, u 10.00 sati. Nakon audijencije planiran je susret s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice. Ovo je samo jedan u nizu susreta predstavnika bh. vlasti sa poglavarom rimokatoličke crkve u proteklih nekoliko mjeseci.

Posljednjih mjeseci Vatikan je pohodila i delegacija Grada Sarajeva na čelu sa Abdulahom Skakom, te delegacija Vijeća ministara BiH. Sve ovo dio je strategije kojom se pokušalo i uspjelo stati na put  HDZ-ovim pokušajima diskreditacije BiH i Bošnjaka u očima aktuelnog Pape, ali i pomoći u formiranju zvaničnog stava EU prema BiH. Poznato je da trenutna vatikanska administracija igra veoma važnu ulogu u formiranju stava Evrope prema migrantima i posebno muslimanima, pri čemu je Papa Franjo do danas stajao uz zvanični stav Njemačke.

Međutim, ovdje je zanimljivo napomenuti koliki je uticaj bh. i bošnjačke diplomatije u Vatikanu, budući da slobodno možemo kazati kako je nedavna posjeta Papi turske delegacije na čelu sa Erdoganom, realizirana upravo zahvaljujući diplomatskim potezima bošnjačkog člana Predsjedništva  BiH Bakira Izetbegovića. Turski predsjednik, koji se našao u procjepu interesa velikih sila SAD-a sa jedne strane, Rusije sa druge strane, te Njemačke i EU sa treće strane našao se u višemjesečnoj izolaciji, koju je počeo razbijati posjetom Vatikanu. Upravo za tu posjetu mu je vrata odškrinuo bošnjački član Predsjedništva BiH, što je odraz na daleko poznatog bosanskog merhameta prema onima koji su u potrebi.

Ovo je samo još jedan dokaz diplomatskog potencijala BiH i pogotovo Bošnjaka koji mogu pomoći Evropi da bolje razumiju muslimane, ali i muslimanima da shvate i prihvate Evropu na obostrano zadovoljstvo.

(Global CIR)

Komentarion this Post

  1. Civilizirat će ga Bake samo polako..

    Reply
  1. […] IZETBEGOVIĆ ‘ODŠKRINUO’ VRATA VATIKANA I ERDOGANU! Članovi Predsjedništva BiH u audi… […]

Komentiraj