MINISTRICA OSTAJE: Vlada Slovenija smijenila vojni vrh zbog pada na testu NATO

Nakon što je prošlosedmična evaluacija NATO saveza pokazala da elitna 72. brigada slovenačke vojske nije borbeno spremna za operativne zadaće, Vlada Slovenije je danas odlučila da smijeni vojni vrh, ali ministarka odbrane Andreja Katič, kojoj su zbog skandala takođe bile upućene kritike, ostaje na svom mjestu.

Predsjednik Vlade Miro Cerar obavijestio je javnost nakon redovne sjednice vlade da je smijenjen načelnik glavnog stožera u vojsci Andrej Osterman, a na njegovo mjesto postavljen Alen Geder, njegov dosadašnji zamjenik, ali je kritike uputio i vojnom vrhu i ministarki.

“Očigledno je da se u vojsci događaju stvari koje ni glavni stožer ni ministarka nemaju pod kontrolom”, kazao je Cerar na konferenciji za novinare, dodavši da će ministarka do kraja mandata vlade zadržati svoj položaj, ali da mu u roku od mjesec dana mora referirati o mjerama koje je preduzela da se operativna sposobnost elitnog dijela vojske popravi, kako se slični skandali ubuduće ne bi događali.

Bataljonska skupina slovenačke vojske prošlog sedmice imala je vježbu u sklopu evaluacije sposobnosti za operativno djelovanje na terenu prema NATO standardima, ali nije zadovoljila kriterijume, što je izazvalo skandal u javnosti i stručnim vojnim krugovima.

Ministarka se branila da je o svemu saznala iz medija i da o tome da će biti održava evaluacijska vježba nije niti znala, za što je okrivila glavni stožer.

Na kritike da je loša spremnost bataljona, koji se u zadnjih godinu i po dana pripremao za buduće operativno djelovanje po najvišim standardima i na stranim poligonima, kriva i loša opremljenost vojske, fluktuacija boljeg kadra te male plate vojnika i oficira, što se čulo iz sindikata vojnika, odazvao se i premijer Miro Cerar, ustvrdivši da je njegova vlada učinila sve da se to stanje popravi.

Cerar je čak aludirao da je u tom smislu došlo i do sabotaže na evaluacijskoj vježbi.

“Pretpostavljam da je do slabe ocjene došlo i zato da se naša vojska namjerno ponizi”, kazao je Cerar.

Još u srijedu je na skandal u vojsci reagovao i predsjednik države Borut Pahor, zatraživši da ga se ubuduće o svim pripremama i stanju u vojnim redovima redovno informiše.

Pahor je zadnje dvije godine dosta rezervisano ocjenjivao spremnost vojske, nezadovoljan njenim godišnjim izvještajima, te govorio da ona u sadašnjem stanju i s postojećim kapacitetima ne bi mogla rješavati kritične situacije ni u slučaju većih elementarnih nesreća, a kamoli kriza ili međunarodnih konflikata, što su mu znali zamjerati kao pretjerivanje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj