POSTAVLJANJE TEMELJA ‘NOVE EVROPE’: Makron ima podršku 25 zemalja EU za debatu o budućnosti

Francuski predsjednik Emanuel Makron dobio je podršku 25 od 27 država članica EU za svoju ideju o održavanju demokratskih debata o budućnosti Evrope kasnije ove godine, a Mađarsku i Holandiju treba još ubjeđivati da se s tim prijedlogom saglase – rekao je neimenovani francuski zvaničnik.

Poslije prvobitnog skepticizma koji su mnoge zemlje pokazale u vrijeme svojih izbornih procesa, Makron je sada dobio podršku 25 zemalja, a očekuje se da će debate početi u aprilu u većem broju tih država članica, rekao je novinarima savjetnik francuskog predsednika, prenosi Rojters.

Poljska vlada, s kojom je Makron u više navrata razmijenio oštre riječi otkako je izabran, a zbog pitanja kao što su vladavina prava ili imigracione kvote, nedavno je uputila pismo u kojem potvrđuje da će se pridružiti debatama, naveo je francuski zvaničnik.

Imajući u vidu da su Poljska i Mađarska u zategnutim odnosima s mnogim zapadnim članicama EU, pristanak Varšave je znak da Makronova inicijativa funkcioniše, istakao je Makronov savjetnik.

Debate bi trebalo da budu održane uoči izbora za Evropski parlament 2019. godine, gdje Makron namjerava da spriječi da euroskeptične i populističke partije steknu veću podršku u tom parlamentu, i nada se da će debata pobiti argument da je EU nedemokratska i da joj nedostaje transparentnost.

Makron, koji je vatreni europejac,  u maju prošle godine je došao na vlast uz obećanje da će evropske institucije učiniti demokratskijim i bližim ljudima nakon što je rastući euroskepticizam doveo do britanskog glasanja za istupanje iz bloka.

Tokom francuske predizborne kampanje, Makron je rekao da će podsticati države članice EU da konsultuju svoj narod tokom šest mjeseci kako bi se pomoglo da se postave temelji Evrope u narednih 10 do 15 godina, a Evropljanima dala mogućnost da razgovaraju o pitanjima detaljnije nego na referendumu, na kojem treba samo da odgovore sa “da” ili “ne”.

Prijedlog je da svaka zemlja odluči u kom obliku će konsultovati građane – kroz parlamentarne rasprave, onlajn ankete ili televizijske debate – i time unijeti novi dašak života u proces europskih integracija.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj