SMIJENIT ĆEMO REPUBLIKANCE! Hiljade učenika iz Floride traži promjenu zakona o oružju

Više hiljada učenika, među kojima su i oni iz škole u Floridi u kojoj se desila smrtonosna pucnjava, okupilo se danas ispred savezne skupštine u glavnom gradu Floride Talahasiju, tražeći izmjenu zakona o oružju i prijeteći da će smijeniti republikance koji odbijaju da razmotre nove mjere o kontroli oružja.

Hiljade učenika iz Floride traži promjenu zakona o oružju

“Glasajte za njihov odlazak”, uzvikivali su učenici, koju su se okupili nedjelju dana nakon masakra, u kojem je iz vatrenog oružja ubijeno 17 učenika u školi.

Poslanici u skupštini Floride odbili su ograničenja o oružju, od kako je Republikanska stranka preuzela kontrolu nad kancelarijom guvernera i parlamentom 1999. godine, podsjeća AP.

Kako navodi agencija, učenici su “toplo” primljeni u Talahasiju, ali političari nisu ponudili konkretne odgovore.

Najveća želja učenika – zabrana oružja kao što je puška AR-15, koju je koristio osumnjičeni za pucnjavu u školi u Floridi Nikolas Kruz, skinuta je s dnevnog reda prethodnog dana u skupštini Floride.

“Znamo šta želimo. Želimo reformu oružja. Želimo zdravorazumne zakone o oružju…Želimo promjenu”, rekla je učenica Dileni Tar obraćajući se novinarima.

Prema njenim riječima, učenici su razgovarali s nekoliko poslanika, a najviše što su od njih dobili je “imaćemo vas u mislima”, “tako ste jaki, tako ste snažni”.

AP konstatuje da upkos odlučnosti, malo je vjerovatno da će studenti i oni koji ih podržavaju dobiti ono što žele – zabranu AR-15 i sličnih poluautomatskih puški.

Republikanski poslanici sve ozbiljnije govore o pojedinima ograničenjima, ali ne o potpunoj zabrani, dodaje američka agencija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj