TRAMPOV PLAN: Naoružati nastavnike u američkim školama

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump izjavio je da bi naoružavanje nastavnika moglo biti dobra prevencija oružanim napadima poput nedavnog slučaja u gimnaziji na Floridi u kojoj je bivši učenik ubio 17 osoba, javljaju agencije.

Trump je u Bijeloj Kući primio roditelje i učenike koji su preživjeli oružani napad u Parklandu. Nakon što je saslušao učenike o onom što su proživjeli tokom napada, Trump je kazao da bi napadač znatno ranije bio zaustavljen da je među nastavnicima u školi bilo onih koji znaju koristiti oružje.

Američki predsjednik Trump tvrdi da su nastavnici tokom napada bili prinuđeni da bježe iz škole, a da bi imali priliku da zaustave napadača da su nosili oružje. Podsjetivši da je policija u školu stigla osam minuta nakon početka napada, Trump je kazao kako će u narednom periodu biti razmatrano da se izda dozvola za nošenje oružja za najmanje 20 posto nastavnika u američkim školama.

“Nastavnici će oružje nositi prikriveno. Proći će posebnu obuku i za manijake više neće biti mjesta gdje nema oružja“, poručio je Trump.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj