EU POZVALA LONDON DA OBJASNI SVOJU STRATEGIJU! Tusk: Britanska vizija poslije Brexita je čista iluzija

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da je pogled Britanije na njene buduće odnose sa Evropskom unijom, poslije  Brexita, “zasnovan na čistoj iluziji”.

– Ukoliko su navodi medija tačni, plašim se da je stav Britanije danas zasnovan na čistoj iluziji – rekao je Tusk nakon samita lidera EU. Lideri EU pozvali su Britaniju da objasni svoju viziju budućih odnosa kako bi Tusk mogao da pripremi smjernice za pregovore o tom pitanju narednog mjeseca, navodi AP.

Tusk je rekao da će EU usvojiti smjernice “bez obzira na to da li je Britanija spremna s svojim vizijama naših budućih odnosa ili ne”. – Prirodno, bilo bi mnogo bolje da jeste, ali mi ne možemo da stojimo sa strane i čekamo – rekao je Tusk.

On je prethodno juče rekao da očekuje da će 27 lidera zemalja EU prihvatiti zajednički stav o odnosima Unije sa Velikom Britanijom nakog Brexita.

Na samitu o budžetu

Lideri zemalja Evropske unije, izuzimajući britansku premijerku, sastali su se jučer da bi razgovarali o tome kako će se blok nositi sa budžetskom “rupom” od nekoliko milijardi eura prouzrokovanu Brexitom. Samit u Briselu će “skrojiti” ambicije Evropske unije prilikom utvrđivanja višegodišnjeg budžeta za period poslije Brexita, izjavila je predsjednica Litvanije Dalija Gribauskaite, bivša komesarka za budžet EU, prenijela je agencija AP.

Moguće opcije su “povećanje budžeta i pronalaženje novih sredstava iz evropskih resursa ili putem poreza, ili redukovanje nekih drugih starih programa”, rekla je Gribauskaite, na putu na jednodnevni sastanak.

Britanija bi trebala  napustiti EU krajem marta 2019. godine, kao prva zemlja koja izlazi iz najvećeg trgovinskog bloka na svijetu. Međutim, pregovori o Brexitu moraju da se završe do jeseni, kako bi nacionalni parlamenti mogli da ratifikuju svaki sporazum o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Evropska komisija procjenjuje da će planirani odlazak Britanije umanjiti doprinose u budžet EU za oko 12 milijardi eura godišnje. Britanija se složila da uplaćuje svoj udio za budžet do 2020. godine.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je prošlog mjeseca da je budžet EU za period od 2014. do 2020. godine, u iznosu od oko 1,09 hiljada milijardi eura, nedovoljan za finansiranje rastućih ambicija bloka u oblastima kao što su odbrana, suzbijanje migracija i kontrola granice.

Holandski premijer Mark Rute se nije složio s tom ocjenom, nagovijestivši podjele među nekim liderima, što bi mogao da bude predznak oštrih polemika tokom višemesečne rasprave o budžetu, ocjenjuje američka agencija.

Suočavajući se s pritiskom u svojoj zemlji da ne prihvati nikakve dodatne uplate novca za Brisel, Rute je rekao da EU može kroz modernizaciju programa da drži troškove pod kontrolom. “Mi u Evropi puno trošimo. Za to postoje dobri razlozi. Ipak, obim budžeta ne mora da se povećava”, rekao on.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj