OGRANIČENA MISIJA U SIRIJI? “Cilj nam je da pobijedimo DAIŠ i idemo kući, ne da mijenjamo vlast”

Misija vojske SAD-a u Siriji je ograničena na pobjedu nad tzv. “Islamskom državom” i ne uključuje promjenu vlasti, izjavio je američki predsjednik Donald Tramp.

On je tokom konferencije za novinare nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom Australije Malkolmom Turnbulom u Bijeloj kući u Vašingtonu rekao da je vojska SAD u Siriji sa jednim razlogom, a to je da se “riješi Islamske države i da ide kući”.

– Nismo tamo iz bilo kojeg drugog razloga i u velikoj mjeri smo postigli svoj cilj – rekao je Tramp.

Američki predsjednik nije oklijevao da sirijsku Vladu nazove “humanitarnom sramotom” niti da kritikuje Rusiju i Iran zbog njihove umiješanosti, ali je još jednom naglasio da SAD nema šta drugo da traži u Siriji, osim ostvarivanja konačnog cilja nanošenja poraza DAIŠ-u, prenosi “RT”.

Trampov stav bi zvaničnicima njegove kancelarija mogao predstavljati novost, a američki predstavnik u UN Niki Hejli, koja inače zagovara promjenu vlasti u Siriji, trenutno podržava prijedlog rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a o sirijskom primirju na 30 dana.

SB UN-a je juče trebalo da donese odluku o rezoluciji kojom bi se uspostavio jednomjesečni prekid vatre u Siriji, ali je glasanje odloženo za danas, usljed pregovora vezanih za dopune prijedloga rezolucije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj