PRVI NA LISTI APPLEOV I-PHONE: Nijemci objavili listu pametnih telefona koji najviše zrače

Njemačka savezna kancelarija za zaštitu od zračenja je nedavno objavila listu pametnih telefona koji su “gotovo opasni po zdravlje”. Iako nijedan mobilni telefon ne prelazi dopuštenu propisanu granicu, neki su toj granici bliže od drugih.

Image result for smartphones harmful rays

Koliko zračenje mobilnih uređaja može zaista naštetiti ljudima još uvijek je predmet raznih rasprava, ali doktori upozoravaju kako trebamo biti oprezniji prilikom njihovog dužeg korištenja.

Prema spomenutom njemačkom popisu pametnih telefona koji zahvata više od 100 stranica, najviše zračenja širi – popularni iPhone, dok su jednako opasni uređaji marke Huawei, OnePlus te Nokia.

Najopasniji su, tvrde u izvještaju Nijemci, iPhone 7, 7 Plus, ali i model 8. Mobilni telefoni generalno najviše zrače tokom telefonskih poziva. Zato ne bi bilo loše još koji put ponoviti nekoliko korisnih savjeta kako biste mogli izbjeći veća izlaganja zračenju.

Kad god ste sami ili ste u mogućnosti javiti se putem zvučnika (speaker mode), to svakako i učinite. Kako biste uspjeli u nastojanju da što manje glavu prislanjate na uređaj, često se potrudite koristiti slušalice. Ako ste, ipak, primorani javljati se klasičnim putem prislanjanja na uho, neka pozivi traju što kraće moguće (iako to često nije u vašoj moći).

Često se događa i da spavamo u blizini telefona, a to može biti prilično štetno ako se pita stručnjake. To nisu tako besmisleni savjeti kad je poznato da mnogi ljudi odlazi u krevet s mobitelom, a često i spavaju držeći ga pored glave. Upravo zato stručnjaci savjetuju da svoje pametne telefone prije spavanja udaljite najmanje dva metra od sebe.

Nije sve tako crno, ipak. Za razliku od nabrojanih pametnih telefona koji su “gotovo opasni po zdravlje” postoji ipak nekoliko poznatih mobilnih marki koje se mogu pohvaliti s najmanjim količinama zračenja. To bi bili redom Samsung, Google, LG i ZTE.

Ako niste vlasnik nijednog od ovdje spomenutih pametnih telefona, proučite listu s rezultatima njemačkog istraživanja i potražite svoj. Što su brojke niže, zračenje je manje, a bezbjednost veća.

(Global CIR/ Geek.hr)

Komentiraj