LUKSUZNA SKLONIŠTA ZA MILIJARDERE: Ako dođe do smaka svijeta, pogledajte kako će ga dočekati jedan posto najbogatijih

Otkako je Donald Trump izabran za američkog predsjednika, prodaja teksaške kompanije koja gradi skloništa narasla je za 300 posto.

Na prvi spomen “skloništa za Sudnji dan” većina će ljudi zamisliti betonsku sobu prepunu pomoćnih kreveta i konzervi hrane.

Prijetnja od globalnog uništenja možda se nekima čini stvarnom kao što je to bila tijekom Hladnog rata, ali današnja skloništa visoke sigurnosti posve su drukčija od svojih prethodnika iz 20. stoljeća. Niz kompanija diljem svijeta danas gradi skloništa kao zaštitu od bilo kojeg rizika, bila to globalna pandemija, pad asteroida ili treći svjetski rat. Jedina razlika je što ova moderna pružaju i luksuzne sadržaje.

“Bunker vašeg oca ili djeda nije bio udoban. Bili su sive boje, metalni, poput unutrašnjosti broda ili vojnog postrojenja. Čovječanstvo ne može dugoročno preživjeti u takvom spartanskom bezličnom okruženju”, tvrdi za CNN Robert Vicino, trgovac nekretninama i direktor Vivosa, kompanije koja gradi i održava luksuzna skloništa diljem svijeta.

Pripadnici svjetske elite, uključujući menadžere, bankare, investitore, sportske zvijezde, čelnike tehnoloških kompanija (Bill Gates navodno ima skloništa na svim svojim posjedima), odabrali su dizajnirati vlastita tajna skloništa za svoje obitelji i osoblje.

Prodaja skočila od Trumpova izbora

Gary Lynch, direktor teksaške kompanije Rising S Company, kaže da je 2016. godine prodaja ovakvih luksuznih skloništa narasla za 700 posto u odnosu na 2015., dok je ukupna prodaja narasla za 300 posto samo od posljednjih predsjedničkih izbora u Americi.

Čelični bunkeri njegove kompanije dizajnirani su da izdrže generacije, mogu skladištiti hranu za godinu dana po stanovniku i sposobni su izdržati potrese. No dok se neki želi skriti sami, drugi više vole preživjeti apokalipsu u društvenom okruženju, sličnijem realnom svijetu.

Graditelji ovakvih zajedničkih skloništa često kupuju bivše američke ili sovjetske bunkere i raketne silose, postrojenja čija bi izgradnja danas koštala stotine milijuna dolara.

Utvrđenja su dizajnirana da izdrže nuklearni udar te opremljena strujom i sustavom za pročišćavanje vode i zraka. Većina ih uključuje zalihe hrane za godinu dana ili dulje, a neki imaju čak i hidroponske vrtove. Cilj je stvoriti zaokruženu zajednicu kojoj je potreban niz zanimanja kako bi osigurali dugoročno preživljavanje – od liječnika do učitelja.

Vicino kaže da je Vivos nakon predsjedničkih izbora 2016. godine primio niz narudžbi, a u posljednjih nekoliko tjedana prodali su sve kapacitete.

Golemi kompleks za 5000 ljudi

Jedan od tih kompleksa, Vivos xPoint, nalazi se u blizini Crnih brda u Južnoj Dakoti, a sastoji se od 575 pojedinačnih vojnih bunkera koji su služili kao skladišta streljiva sve do 1967.

Sada je sve pretvoreno u postrojenje koje će smjestiti oko 5000 ljudi, interijer svakog bunkera opremili su vlasnici po cijeni od 25.000 pa sve do 200.000 dolara. Ovisno o tome žele li minimalistički pristup ili luksuzne materijale i uređaje. Kompleks će biti opremljen svim sadržajima poput malenog grada, uključujući kazalište, školu, hidroponske vrtove, kliniku i sportsku dvoranu.

Moderna Noina arka u Njemačkoj

Za klijente željne samoće i većeg luksuza, kompanija nudi Vivos Europa One, projekt koji su mnogi prozvali “modernom Noinom arkom”. Nalazi se u bivšem hladnoratovskom skladištu streljiva u Njemačkoj.

Podzemna struktura, isklesana u kamenu, nudi 34 privatne rezidencije, svaka početne površine 230 četvornih metara, s opcijom dodavanja još jednog kata iste površine. Jedinice se prodaju prazne, stoga svaki vlasnik može urediti interijer prema vlastitim željama.

Golemi kompleks uključuje i javni sustav prijevoza, restorane, kazalište, kafiće, bazene i sportske dvorane.

Smak svijeta u bivšem raketnom silosu

Još jedno takvo postrojenje nalazi se u Kansasu. Survival Condo koristi dva napuštena raketna silosa koje je izgradila američka vojska ranih 1960-ih.

“Naše klijente privlači jedinstvena prednost posjedovanja luksuznog drugog doma koji je također i ojačano nuklearno sklonište”, kaže vlasnik Larry Hall, koji je već započeo projekt izgradnje drugog skloništa u još jednom kompleksu raketnih silosa.

Survival Condo nudi nekoliko opcija stanovanja, a jedna je penthouse površine 330 četvornih metara s početnom cijenom od 4,5 milijuna dolara. Vlasnici imaju pristup silosu u bilo koje doba, bez obzira radi li se o nadolazećoj katastrofi, ili se samo žele maknuti od svakodnevnog života.

Za milijardere u Češkoj

Ako želite smak svijeta dočekati sami, ili u krugu odabranih članova obitelji ili prijatelja, u Češkoj se nalazi “najveće sklonište za milijardere na svijetu” The Oppidum. Tajno postrojenje, nekoć zajednički projekt SSSR-a i Čehoslovačke, počelo se graditi 1984. a trajalo je 10 godina.

Uključuje nadzemno imanje, ali i podzemni prostor na više od 7000 kvadrata. I dok će finalni proizvod biti dovršen po vlasnikovim željama, početni plan uključuje podzemni vrt, bazen, spa, kino i vinski podrum.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj