PROMJENA KINESKOG USTAVA: Moćni kineski predsjednik mogao bi na vlasti ostati do kraja života, prepreka za to je upravo uklonjena

Kineska komunistička partija predložila je ukidanje ustavnog ograničenja od dva mandata za predsjednika Narodne Republike, objavio je u nedjelju državni medij što otvara put ostanku na vlasti sadašnjeg čelnika Xija Jinpinga.

Središnji odbor, vrsta parlamenta KKP-a, predložio je brisanje iz kineskog Ustava odredbe koja predviđa da predsjednik “ne može obnašati dužnost dulje od dva uzastopna mandata” od pet godina, objavila je novinska agencija Xinhua. Predsjednik Narodne Republike od 2013. trebao bi u normalnim okolnostima napustiti položaj 2023.

Središnji odbor KKP-a predložio je i uključivanje “Misli Xija Jinpinga” u Ustav države. Ti bi prijedlozi trebali biti podneseni kineskim zastupnicima na godišnjoj plenarnoj sjednici Nacionalnog narodnog kongresa koja počinje 5. ožujka.

Na 19. petogodišnjem kongresu KKP-a održanom u listopadu, Xi je već postigao da se njegova “Misao o socijalizmu na kineski način nove ere” uključi u Povelju stranke, čast koju je dosad za života imao jedino Mao Ce-tung, osnivač komunističkog režima 1949.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj