USPJEŠAN IZVOZ BOSANSKOG HUMORA: Serija ‘Dobrodošli u Orient Express’ bit će predstavljena na Sorboni

Susret Parižana sa bosanskohercegovačkim humorom predviđen je sljedećeg mjeseca na čuvenom sveučilištu Sorbonne. Profesori Odsjeka za južnoslavenske jezike smještenog na Malsherbes-Sorbonne i projekt “Series Balkans”, uposlili su od devetog do kraja dvanaestog mjeseca prošle godine brojne polaznike studija slavistike  da prevedu i rastumače balkanski način govora i poseban smisao za humor na dvije pilot epizode serije “Dobrodošli u Orient Express”.

Srodna slika

Najprije pokazana u Ateni na smotri igranih i tv serijala “Series Balkans”, prevedena je na engleski jezik. Neočekivano dobro primljena kod publike, serija je nadahnula organizatore grčke smotre da je pošalju  u Pariz na tv Festival FIPA gdje je, također, oduševila gledatelje među kojima su bili i profesori sa Sorbonne koji su je odlučili prevesti i na Molijereov jezik.

Piše: Džana Mujadžić

-To je potvrda kako naš bh. humor posjeduje univerzalnost na koju smo ponosni. Snimat ćemo i nastavak jer je domaća i regionalna publika kao i ona iz dijaspore koja gleda seriju preko Pinka ili digitalne platforme Depo Zone, prezadovoljna. Pogotovu što postoji i opcija da se kao projekt “Series Balkans” pokaže na tv programima i digitalnoj platformi Europe– izjavio je reditelj Jasmin Duraković, kojem asistira mlađi kolega Emir Kapetanović.

Rezultat slika za dobrodošli u orient express jasmin duraković

Serija čiji je scenario napisao Dževad Hadžić, snimljena je u vogošćanskom Studiju 2. Glavne uloge tumače Mirvad Kurić, Emir Hadžihafizbegović, Andrea Aković, Bojana Gregorić Vejzović, Vanesa Glođo, Staša Dukić, Slaven Knezović, Rijad Gvozden,Ivo Gregurević, Haris Burina, Edhem Husić, Maja Leco i mnostvo drugih glumaca.

Jasmin Duraković je na zadnjem SFF-u predstavio međunarodni projekt “Poslijednja barijera” ostvaren s austrijskim producentom Robertom Hofererom, a poznat je po ostvarenjima “Sevdah za Karima”, “Ja sam iz Krajine zemlje kestena” i po produkciji čuvene tv serije “Lud, zbunjen, normalan”.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj