VIJEĆE SIGURNOSTI USVOJILO REZOLUCIJU O PREKIDU VATRE: Nastupa 30 dana primirja u Siriji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je danas usvojio rezoluciju, kojom se zahtijeva da “bez odlaganja” stupi na snagu 30 dana primirja u Siriji kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacije teško bolesnih i ranjenih, javlja Rojters. Vijeće sigurnosti UN-a prethodno je za petak zakazao glasanje o rezoluciji, a potom je za danas odložio sjednicu.

U međuvremenu objavljeno je da je novi talas bombi zasuo sirijski region Guta, uporište terorista, koji istovremeno gađaju bolnicu u prijestolnici Damasku. Broj civilnih žrtava i nanijeta šteta predstavljaju jedan od najgorih slučajeva u Siriji od kako je vlada u velikim sukobima 2016. oslobodila  provinciju Halep, koja je bila pod kontrolom  terorista.

Kako britanska agencija navodi, sve oči su bile uprte u Moskvu i glavno pitanje je bilo  da li će Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara al Asada koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a, podržati rezoluciju. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da je Rusija spremna da se usaglasi sa rezolucijom VS UN-a o Siriji, ali da joj je potrebna garancija o prekidu vatre. Lideri Francuske i Njemačke su u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zatražili njegovu podršku rezoluciji o hitnom prekidu vatre u Siriji, saopštio je neimenovani izvor iz Jelisejske palate.

Sirijska vlada naglašava kako pokušava osloboditi taj teritorij jer se nalazi toliko blizu prijestolnici da ju teroristi mogu gađati topničkom vatrom. Sirijski državni mediji pišu kako je u Damasku od prošle nedjelje ubijeno 16 civila.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres situaciju u Istočnoj Guti je nazvao “paklom na zemlji”, a američki predsjednik Donald Trump u petak navečer je za tu humanitarnu krizu izravno okrivio Siriju i njezine saveznike Rusiju i Iran.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj