ZAEV ISPUNIO OBEĆANJE: Naziv “Aleksandar Veliki” skinut sa skopskog aerodroma

 Aerodrom u Skoplju više ne nosi ime Aleksandra Velikog, a radnici su sada već stari naziv sa terminala aerodroma skinuli – slovo po slovo, javljaju makednski mediji.

Naziv "Aleksandar Veliki" skinut sa skopskog aerodroma

Odlukom makedonske vlade, kao znak dobre volje prema Grčkoj, taj aerodrom se sada zove Međunarodni aerodrom Skoplje i očekuje se da slova tog novog naziva budu uskoro postavljena. Promjena imena neće se odraziti na međunarodni vazdušni saobraćaj, jer je skopski aerodrom i ranije koristio skraćenicu SKP.

Prije četiri dana, u Makedoniji je započeto i skidanje tabli sa imenom autoputa “Aleksandar Makedonski” duž Koridora 10, koji je preimenovan u “Prijateljstvo”, takođe odlukom vlade u Skoplju. Vlasti u Makedoniji objavile su prošlog četvrtka odluku da će ime aerodroma i autoputa biti promijenjeno.

Grčka je blokirala pristup Makedonije NATO i početak pregovora za pristup Evropskoj uniji zbog spora oko imena. Makedonski premijer Zoran Zaev kazao je u ponedjeljak da je ubijeđen da će se spor oko imena sa Grčkom riješiti na samitu NATO-a, koji će se održati u julu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj