CRKVA SVETOG GROBA U JERUSALEMU ZATVORENA! Kršćani protestuju: Novi Zakon o porezu omogućava Izraelu da zaplijeni crkveni posjed

Kršćanski poglavari saopštili su da će Crkva Svetog groba biti zatvorena do daljnjeg zbog novog Zakona o porezu, koji vladi Izraela daje ovlaštenje da zaplijeni crkveni posed. I pravoslani i katolički poglavari optužili su gradonačelnika Jerusalema Nira Barkata da mijenja dugostojeći status kvo.

Srodna slika

“Ozbiljni su. Zaista žele da vide neku promjenu prije nego što ponovo otvore vrata”, rekla je portparolka pravoslavnog patrijarhata Ana Kuluris, prenosi AP. Iz Barkatovog Kabineta saopštili su da se novi zakon ne primjenjuje na crkve, već na poslovanja koja crkva ima.

Kršćanski poglavari Hrama Vaskrsenja Hristovog (Crkve Svetog groba) u Jerusalemu, odlučili su da crkvu zatvore u nedelju. Poglavari su Izrael optužili za “sistematski napad bez presedana protiv kršćana i Svete zemlje”, prenosi “Guardian”.

“Ovaj odvratni zakon će danas biti predstavljen na sastanku ministarskog komiteta, a ako bude odobren, dozvoliće zapljenu posjeda i crkava. Ovo nas podsjeća na slične zakone protiv Jevreja donesene tokom mračnih vremena u Evropi”, saopštili su poglavari.

Ističu da su se odlučili da do daljeg zatvore crkvu kao vid protesta.

Za sada nije jasno koliko dugo će biti zatvorena crkva.

Grad Jerusalem saopštio je da je izuzeće od poreza pogrešno primijenjeno i na poslovne objekte u vlasništvu crkve, kao što su restorani i hoteli, i da oni ne bi trebalo da budu izuzeti od plaćanja poreza jer nisu mjesta obožavanja.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj