NOVA ISTRAGA RATNOG ZLOČINA: Slučaj Štrpci vraćen u fazu istrage

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) Republike Srbije potvrdilo je danas da je predmet o slučaju zločina u Štrpcima vraćen u fazu istrage.

Image result for štrpci

U odgovoru na pitanje u kojoj fazi je postupak za slušaj Štrpci, Tužilaštvo za ratne zločine navodi da je 20. novembra 2017. godine podiglo optužnicu protiv pet lica zbog izvršenja krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (iz čl.142 st. 1 u vezi čl.22 KZ SRJ).

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je dana 21. decembra.2017. godine donijelo naredbu, koju je Tužilaštvo primilo dana 10. januara 2018. godine, kojom se nalaže Tužilaštvu za ratne zločine da dopuni istragu u predmetu Štrpci (KTO 1/15).

“Tužilaštvo za ratne zločine je postupajući po navedenoj naredbi dana 15.01.2018. godine donelo naredbu o dopuni istrage u predmetu KTO 1/15 i podnelo zamolnicu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za pružanje međunarodne pravne pomoći. Obzirom da je predmet vraćen u fazu istrage nismo u mogućnosti da vam dostavimo optužnicu”, naveo je u pisanom odgovoru na upit Anadolu Agency (AA) zamjenik srbijanskog tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović.

Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je 26. oktobra 2017. godine Višem sudu u Beogradu – Odeljenju za ratne zločine optužnicu u predmetu “Štrpci”, protiv pet pripadnika oružanih snaga Republike Srpske, Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, zbog opravdane sumnje da su kao saizvršioci, izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako se podsjeća, optužnicom su obuhvaćeni događaji od 27. februara 1993. godine u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići (BiH).

U Srbiji je zbog zločina počinjenog u Štrpcima Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) podiglo optužnicu u martu 2015. godine protiv pet lica. Optužnicu sud do danas nije potvrdio, već ju je nekoliko puta vraćao TRZ-u na dopunu.

Za zločin u Štrpcima pred sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade, i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi. 

U utorak, 27. februara 2018. godine, navršava se 25 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 putnika nesrpske nacionalnosti.

Za ovaj zločin do sada su pravnosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. U sudskom postupku koji je protiv Nebojše Ranisavljevića vođen pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS, koju je predvodio Milan Lukić, nasilno zaustavila voz u stanici Štrpci i iz njega izvela 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj