ZVIZDIĆ U LONDONU: Mektić će mu se sutra pridružiti, za Lukača i Čamparu povučeni pozivi!?

Premijeri država Zapadnog Balkana prisustvovali su večeras u Londonu prijemu koji je za njih organizirala u službenoj rezidenciji britanska premijerka Theresa May.

Mej: BiH je mjesto u Evropskoj uniji

U razgovoru sa premijerkom May, predsjedavajući Zvizdić je pozvao ju je da posjeti Bosnu i Hercegovinu i rekao da su odnosi između dvije zemlje jako dobri i da postoji velik prostor za još bolju  saradnju.

Premijerka May je rekla da je mjesto Bosni u Hercegovini u Evropskoj uniji i da u potpunosti podržava aspiracije prema EU i NATO integracijama. Složili su se da su dobri politički odnosi zemalja zapadnog Balkana od izuzetne važnosti za stabilnost i napredak regije i istaknuli da je potrebno, putem stalnog političkog dijaloga raditi na rješavanju otvorenih pitanja, te buduću saradnju fokusirati na zajedničke projekte usmjerene infrastrukturnom povezivanju i ekonomskom razvoju.

Prijemu koji je za premijere zapadnog Balkana organizirala britanska premijerka Thereza May prisustvovao je i šef britanske diplomatije, Boris Johnson i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti. Na prijemu su bili i Edi Rama (Albanija), Zoran Zaev (Makedonija), Ana Brnabić (Srbija), Duško Marković (Crna Gora) i Ramush Haradinaj (Kosovo ).

Mektić ide u London, za Lukača i Čamparu povučeni pozivi!?

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas se pakuje za put u London, gdje će sutra i prekosutra održati niz važnih sastanaka na kojima će glavna tema biti borba protiv korupcije, organiziranog kriminala, te terorizma. On u London ide na poziv Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije, a osim s ministrom i uposlenicima ovog ministarstva sastanak će održati i sa čelnim ljudima poznate britanske policije Skotland Jard (Scotland Yard), ministrom za Evropu i Ameriku, te s grupom lordova.

To nam je potvrdio i sam Mektić.

– Razgovarat ćemo o pitanjima unutrašnjeg mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH i na Balkanu, ali i svim drugim sigurnosnim aspektima – naveo je Mektić. Ono što je zanimljivo jeste da su pozivi uskraćeni za entitetske ministre unutrašnjih poslova – Aljošu Čamparu i Dragana Lukača.

Kako smo saznali, prvobitno su pozivi stigli i za njih, ali su onda povučeni. – To je do organizatora. I ja idem na njihov poziv. Prvobitno sam bio informiran da će ići i njih dvojica (Lukač i Čampara, op.a.), ali su mi onda iz kabineta rekli da ipak ne idu. Vjerovatno se nešto kod organizatora promijenilo – naveo je Mektić.

Da li je to svojevrsna poruka Čampari i Lukaču? – Ne mogu govoriti o razlozima. Ali ta konstatacija o nekoj poruci može biti tačna – zaključio je Mekti, prenosi Avaz.

Postavlja se pitanje ko je to ‘stavio rampu Čampari’ za odlazak u London, budući da se već odavno zna da su Dubravko i Aljoša najveća podrška rođaku Denisu Zvizdiću u njegovim aspiracijama da se izbori za poziciju kandidata SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva. Sva trojica dovode se u vezu sa dijelom britansko-američkog lobija u BiH i ne gledaju blagonaklono na potencijalnu kandidaturu prof. dr. Sebije Izetbegović za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj