DNEVNI AVAZ: Pokušaj atentata na Fahrudina Radončića

Sigurnost Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, ozbiljno je narušena, a sudeći prema podacima iz nekoliko službi, na njega se već duže priprema atentat, piše u današnjem izdanju Dnevnog avaza.

Prema navodima jedne obavještajne informacije, Radončićeva likvidacija trebala je vjerovatno biti izvršena tokom januara ove godine.

Avaz dalje piše kako je otkrivanje cijele zavjere počelo podizanjem sigurnosno-policijskih mjera i općih provjera zbog dolaska hrvatske predsjednice u Sarajevo i ubistva Olivera Ivanovića 16. januara ove godine na Kosovu.

Tog dana u zvaničnu posjetu BiH trebala je doputovati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Posjeta je naprasno odgođena. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak uzaludno je čekao na aerodromu visoku gošću. Ispostavilo se da su hrvatske službe došle do informacije da „predsjednik“ treba biti ubijen!

Uhvaćen u RS

Prema operativnim podacima MUP-a TK, koje su trebale ostati skrivene od javnosti, Damir Mehić je 17. januara prelazio granicu na prijelazu Uvac i otvara se pitanje da li je on trebao izvršiti atentat na „predsjednika“.

Samo dan ranije, 16. januara 2018. godine, u Kosovskoj Mitrovici, u jutarnjim satima, ispred svoje kancelarije ubijen je političar Oliver Ivanović.

Mehića su u apartmanu hotela “Vučko” na Jahorini uhapsili pripadnici Antiterorističke jedinice MUP-a RS, u sadejstvu s pripadnicima FMUP-a, nakon čega ga predaju inspektorima FUP-a. On je bio u bijegu pet godina zbog ubistva Emira Džinića u Tuzli 2013.

Kod Mehića je, osim pištolja, pronađeno više originalnih identifikacionih dokumenata BiH, među kojima su i lična karta izdata na ime Almir Fejzić i dokumenti izdati od Republike Kosovo, na ime osobe Esat Benushai.

Ono što je zabrinjavajuće jeste da je Mehić na originalnim zvaničnim bh. dokumentima imao svoju fotografiju, ali podatke Almira Fejzića, koji je živ i koji je priznao da je znao da mu je identitet ukraden, ali to nije smio prijaviti. Mehić je ušao u MUP TK i fotografirao se za te dokumente, iako je bio na Interpolovim potjernicama zbog ubistva Emira Džinića iz 23. juna 2013.

Bibi je, kako se saznaje, koristio kosovski broj i razgovarao putem Vibera i zato ga je bilo teško pratiti, stoji izneđu ostalog u tekstu Dnevnog avaza.

 

(Global CIR/Avaz)

 

Komentiraj