SNIJEG NAPRAVIO HAOS: U Prijedoru prekid nastave, zatvoreni putevi kod Bugojna, vanredno u Krajini

Zbog snijega i hladnoće od sutra do kraja radne sedmice biće prekinuta nastava u Onovnoj školi “Jovan Cvijić” u Brezičanima kod Prijedora, te u područnim školama u Gornjoj i Donjoj Dragotinji, Cikotama i Čejrecima.

U Prijedoru prekid nastave, zatvoreni putevi kod Bugojna, vanredno u Krajini

Nastava bi mogla da bude prekinuta i u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije” u Trnopolju zbog nemogućnosti da se učionice dovoljno zagriju za kvalitetno odvijanje nastave.

U selima oko Bugojna do dva metra snijega

Akcijom uposlenih JKUP “Čistoća“ i JP za stambeno-komunalne djelatnosti i lokalne puteve Bugojno, uspostavljena je ponovna komunikacija s mještanima MZ Rovna koji su, zbog obilnog snijega, bili odsječeni od grada.

– Snježni nanosi, koji su na nekim mjestima visoki i dva metra, potpuno su bili zatvorili puteve prema selima Ivkovići, Behlići, Bašići, Cetini i Cikići. Danas smo intervenirali i riješili problem – kazao je direktor JKUP “Čistoća“ Emir Sarajlić.

Vanredno stanje u Bihaću i Cazinu

Snijeg koji tokom cijelog februara pada na području Bihaća jutros je dostigao visinu od 107 centimetara, dok je u Cazinu visina snijega prema zadnjim mjerenjima iznosila oko 90 centimetara.

Nakon obilnih snježnih padavina u proteklih nekoliko dana, posebice tokom protekle noći, kada je Krajinom protutnjala zimska oluja, u Bihaću i Cazinu danas je proglašeno stanje prirodne nesreće.

I Grad Cazin danas je proglasio stanje prirodne i druge nesreće zbog čega će biti angažirana dodatna finansijska sredstva iz gradskog budžeta. U proteklih nekoliko dana zbog obilnog snijega došlo je do urušavanja na 23 stambena i pomoćna objekta u Cazinu, a uglavnom se radi o velikim materijalnim štetama.

Najviše snijega na Bjelašnici

Najviše padavina u proteklom periodu zabilježeno je u centralnim dijelovima Bosne i Krajini, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH).

Visina snijega na Bjelašnici dostigla je 188 centimetra, a u Bihaću 107. Na Ivan-sedlu ima 60 centimetra snijega, u Mrkonjić-Gradu 36, Bosanskom Novom 50, Sanskom Mostu 52, Gacku 11 i Han-Pijesku 54 centimetara.

U Bugojnu je izmjereno 11 centimetara snijega, Sarajevu dva, Jajcu deset i Prijedoru 17.

Na Sokocu je zabilježeno 11 centimetara snijega, Tuzli osam, Banja Luci 23, Livnu 24, Bijeljini deset i Višegradu tri.

 

 

(Global CIR/Vijesti.ba)

Komentiraj