DAN NEZAVISNOSTI BiH OBILJEŽEN U SKOPLJU: Predstavljeni radovi pet umjetnika iz Sarajeva i Novog Pazara

U prostorijama  Kulturno- informativnog centra  (KIC) u Skoplju  28. februara (srijeda) u 19 časova, u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice u Makedoniji upriličeno je svečano obilježavanje Dana nezavisnosti BiH.

okviru programa predviđena je izložba slika  pet eminentnih umjetnika iz Sarajeva i Novog Pazara.

U prostoru Galerije 1 makedonskoj publici će se predstaviti bosanskohercegovaćki  slikar Danis Fejzić, ujedno i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH, dok će u  Galeriji 2 svoje radove predstaviti četiri mlada autora, akademska slikara iz Novog Pazara: Azra Hamzagić, Mirza Župljanin, Sumeja Bećović i Asmir Husić.

Kao uvod  Izložbe, u salonu je održano Svečano slovo o datumu proslave i emitiran  prikladan dokumentarni program posvećen prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine rahm. Aliji  Izetbegoviću.

Ova proslava i svečanost će na taj način biti druga aktivnost Bošnjačke kulturne zajednice u Makedoniji u ovom mjesecu iza one koja je bila vezana za tradicionalnu balkansku izložbu „MOST“ koja je predstavila četiri univerzitetska profesora iz Turske i dva mlada bošnjačka slikara iz Makedonije: Aldijana Kolčakova i Vezire Demić- Idrizović.

 

(Global CIR/SP)

Komentiraj