JAVNO OBJAVLJENI ODGOVORI: BiH predala odgovore na Upitnik EU, čestitke liderima!

Visoke evropske zvaničnike Jean-Claudea Junckera i Johannesa Hahna, kojima je BiH danas zvanično predala odgovore na Upitnik EK, svečano je dočekalo tročlano Predsjedništvo BiH, ozarenih lica i uz obostrane zagrljaje. Predaja odgovora na Upitnik okarakterisana je kao historijski trenutak za BiH, a sam Juncker je u obraćanju domaćim liderima izrazio zadovoljstvo i čestitao na uspješno obavljenom poslu.

Ceremoniji predaje odgovora u Predsjedništvu BiH prisustvovali su brojni predstavnici domaćih organa vlasti, uključujući i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika, premijera FBiH Fadila Novalića i ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande.

U procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije učestvovalo je 1.100 različitih institucija sa svih nivoa vlasti, a koje su morale konsenzusom usvojiti sadržaj svakog odgovora iz Upitnika Evropske komisije. To je ujedno i razlog zbog kojeg je BiH trebalo mnogo više vremena da Evropskoj uniji dostavi odgovore nego susjednim zemljama.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće. Upitnik upućen BiH sadrži 3.242 pitanja grupisana u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije.

Evropska komisija je u ovom mjesecu usvojila Strategiju za Zapadni Balkan u kojoj je navedeno da bi uz neprekidan napor i angažman Bosna i Hercegovina mogla postati kandidat za pristupanje Evropskoj uniji.

“Komisija će započeti pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što primi sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik. Uz neprekidan napor i angažman Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidat za pristupanje. Kosovo ima priliku za održivi napredak kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da napreduje na svom evropskom putu ukoliko to dopuste objektivne okolnosti”, saopćeno je tada iz Evropske komisije.

Bosna i Hercegovina je 15. februara 2016. godine predala aplikaciju naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji. Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Upitnik Evropske komisije. Ovim je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji je predat Vijeću Evropske unije u februaru 2016. godine.

Odgovori Bosne i Hercegovine na Upitnik Evropske komisije javno su objavljeni danas na stranicama Direkcije za evropske integracije. Odgovori su objavljeni nakon ceremonije uručenja predstavnicima Evropske komisije.

Svi odgovori mogu se pročitati OVDJE.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj