NJIMA SVE DUGUJEMO! Izetbegović: Obećavam, nijedan borac neće doći u situaciju da nema sredstava za život

Nakon otvaranja parka Fortica, visoka delegacija na čelu s Bakirom Izetbegovićem i Denisom Zvizdićem položila je cvijeće na mostarskim Šehitlucima, te prisustvovala Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu.

Bakir Izetbegović/Foto: Agencije

Izetbegović je u svom obraćanju kazao kako Bosna i Hecregovina postoji hiljadu godina, a da od toga 530 nije bila nezavisna zemlja.

“Nezavisnost i izgradnju državnosti počeli smo prije dvadeset i šest godina. Neki se pitaju, da li je to moralo biti tako. Moralo je, alternativa je bila podjela zemlje i slobodi nema alternative. Mi smo postali politički faktor koji nije velik, ali bez njega nema više nikakve kalkulacije”, kazao je u uvodu Izetbegović.

Izetbegović je u Mostar došao saobraćajnicama koje su do malo prije njegovog polaska bile blokirane.

“Nisam znao da li ću moći doći da podignemo zastavu i da ovdje zajedno proslavimo veliki praznik. Tunel su bili blokirali demobilisani borci nezadovoljni svojim statusom. Sve dugujemo njima i sve ćemo učiniti da oni budu zadovoljni. Danas obećavam, niti jedan demobilisani borac neće doći u situaciju da nema sredstava za život”, nastavio je Bakir Izetbegović.

Dodao je kako je evropski put jedina prava platforma za razvoj Bosne i Hercegovine, ali od toga neće biti ništa ako se ne prestnemo svađati i prepirati.

“Jedina realna budućnost je ona koja je prihvatljiva svima u ovoj zemlji, a to je budućnost u kojoj se svi osjećaju komotno. Evropski put BiH je godinama bio u zastoju, u posljednje tri godine smo se uspjeli pokrenuti. Vraćeni smo na evropski kolosjek bez obzira na brojne koji su nas s njega htjeli zbaciti”, kazao je Izetbegović, naglasivši da na evropskom putu nama veličanja ratnih zločina, da to jednostavno trebaju prihvatiti svi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj