OTKRIVENA TAJNA KOJU SU SKRIVALI GODINAMA: Tinejdžer se sakrio u zahodu i pucao na kraljicu, metak je prošao kraj njezine glave

Tijekom kraljevske parade u gradu Dunedinu 17-godišnji Christopher John Lewis sakrio se u kabini zahoda i ispalio hitac prema kraljici kada je izašla iz svog Rolls Roycea. Metak je prošao pored njezine glave.

Pokušaj tinejdžera da izvrši atentat na kraljicu Elizabetu II. tijekom njezina posjeta Novom Zelandu 1981. policija je zataškala, pokazuju dokumenti s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Sakrio se u zahodu i ispalio hitac

Tijekom kraljevske parade u gradu Dunedinu 17-godišnji Christopher John Lewis sakrio se u kabini zahoda i ispalio hitac prema kraljici kada je izašla iz svog Rolls Roycea. Metak je prošao pored njezine glave, izvijestio je u četvrtak novozelandski portal vijesti Stuff.

Iako je Lewis uhićen, nikada nije optužen, a domaćim i stranim novinarima koji su čuli hitac rečeno je da je u blizini pao znak. Novozelandska sigurnosna obavještajna služba (NZSIS) objavila je dosad tajne informacije nakon što je Stuff u siječnju izvijestio o neuspjelom atentatu.

Optužba za oružanu pljačku i provalu

Prema pisanju lista, dokument NZSIS-a pokazuje de je Lewis bio optužen za oružanu pljačku i provalu te da ga policija nije namjeravala optužiti za izdaju. “Lewis je isprva stvarno namjeravao izvršiti atentat na kraljicu, ali nije imao dobru poziciju za pucanje niti pušku dovoljnog dometa”, navodi se u kasnijem dokumentu obavještajne službe kojim se potvrđuje pokušaj atentata. Bivši policijski časnik Tom Lewis, koji se bavio Lewisovim slučajem, rekao je da se politika umiješala zbog bojazni da u zemlji više neće biti kraljevskih turneja zbog sigurnosnih propusta, piše Stuff.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj