TEMPIRANJE PROTESTA: Ko je izmanipulisane borce izveo na ulice za Dan nezavisnosti?

Neke od najfrekventnijih saobraćajnica u blizini Sarajeva, Zenice i Tuzle i dalje su blokirane. Protest demobiliziranih branitelja i boraca započeo je jutros, a prema informacijama BiHAMK-a saobraćaj je blokiran na raskrsnici magistralnih pravaca M-4 i M-17 u mjestu Karuše, blokiran je put M-17 na dionici Žepče – Zenica (u mjestu Donja Golubinja), planinski prijevoj Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic), petlja Šićki Brod kod Tuzle, petlja Blatuša kod Zenice te Vogošćanska petlja kod Sarajeva.

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović kazao je kako Federalna uprava policije i kantonalni MUP-ovi razmatraju plan djelovanja.

– Imamo plan djelovanja, ali pošto se radi o čitavoj Federaciji, naše aktivnosti će biti usklađene s aktivnostima ostalih policijskih agencija, kantonalnih MUP-ova i Federalne uprave policije. Formiran je štab na nivou Federalne uprave policije, ja sam maloprije razgovarao s ovlaštenim predstavnikom štaba, razmijenili smo informacije. Što se tiče policije, poduzimamo mjere da ne dođe do eskalacije i narušavanja javnog reda i mira – kazao je Halilović.

Demonstranti koji su blokirali puteve od federalnih vlasti traže objavljivanje registra branitelja, braniteljski dodatak i ukidanje finansiranja braniteljskih udruga. Borci traže donošenje Zakona o dopunskim pravima boraca, jedinstven borački registar, borački dodatak, kao i ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja iz federalnog budžeta.

Novalić: Osigurali smo 650 miliona za boračku populaciju, više ne možemo

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare da je glavni zadatak bio “provođenje reformi”. – One su podrazumijevale dva glavna problema – ekonomije i uvažavanje socijalnih prilika – penzioni fond, sređivanje prilika i dalje rješavanje problema boračke populacije.

Položaj boračke populacije ušao je u reformsku agendu, kazao je Novalić i dodao da ostaju opredijeljeni da u saradnji sa boračkim organizacijama nastave raditi na tom cilju.  – Federacija BiH godišnje izdvaja 650 miliona KM na svim nivoima vlasti za popravljanje stanja u ovoj značajnoj populaciji.

– Nakon 11 milijardi koliko je ukupno do sad potrošeno na rješavanje pitanja boračke populacije, FBiH ne može više. Neko ko je zamislio ove proteste je postavio tako visoke zahtjeve da ih FBiH ne može izvršiti. Mislim da u tome leži suština stvari. Postavili su zahtjev koji niko ne može izvršiti – poručio je Novalić.

Položaj boračke populacije ušao je u reformsku agendu, kazao je Novalić i dodao da ostaju opredijeljeni da u saradnji sa boračkim organizacijama nastave raditi na tom cilju.  – Neko kreira haos na koji se ne može dati rješenje – poručio je premijer FBiH. 

Indikativan datum

Nama je posebno interesantno kako je ova cijela situacija eskalirala upravo na dan kada BiH uručuje delegaciji EU odgovore na Upitnik i time započinje značajnom brzinom proces pristupanja EU. Također, cijeli događaj se dešava dan uoči Dana nezavisnosti BiH koji će očito neki ljudi dočekati na ulicama i blokirati puteve u vrijeme praznika što će dodatno isfrustrirati dobar dio građana koji su planirali na put tokom ‘produženog vikenda’.

Sama poruka aktuelnim vlastima da borci na Dan nezavisnosti traže ispunjenje svojih zahtjeva na ulici nije dobra, i donekle su možda i tačne prognoze kako među ‘borcima’ ima aktivista opozicionih stranaka. To je jedan od načina borbe za vllast u BiH i na to smo navikli. Međutim, ne bismo se smjeli navikavati da se o aktuelnoj situaciji ne oglašava resorni federalni ministar Aljoša Čampara niti direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač. Valjda bi ih trebalo zanimati šta se dešava na ulicama bh. gradova.

Već od protesta 2014. godine jasno je kako u BiH djeluje jedan dobro organiziran ‘ antieuropski pokret’, koji se sastoji od dvije komponente: Ekstremno desničarskog sa jedne strane i ekstremno ljevičarskog sa druge, što izaziva uvijek međusovna trvenja. Sa sigurnošću možemo kazati kako se upravo ta fantomska organizacija krije iza današnjih protesta. Borci koji se trenutno smrzavaju na bh. cestama su samo žrtve jednog značajnijeg projekta koji u BiH pokušava sprovesti ono što im nije uspjelo u Makedoniji.

Demobilisani borci, kao i ostali građani BiH, imaju svako pravo da budu nezadovoljni ekonomskom i političkom situacijom u zemlji, ali trebaju znati raspoznati u kakve se projekte upuštaju prije  nego što ih prihvate i nikako ne smiju dozvoliti da budu izmanipulisani od strane onih snaga kojiih faktički pozivaju na međubošnjački sukob i formiranju tri etničke  republike u BiH.

Aktuelna dešavanja treba uvijek povezivati i sa dešavanjima u najvećoj bošnjačkoj stranci u kojoj posljednjih dana traje generalno pospremanje. Vidimo li na kojim lokacijama su aktivirana žarišta protesta jasno ćemo razaznati kako se radi o onim mjestima i gradovima gdje su na proteklim izborima ‘kandidati koji su napustili SDA’ osvojili čelne pozicije. S obzirom da se SDA ovih dana razračunava sa nekada moćnom ‘Tihićevom strujom’ u svojim redovima jasna je  nervoza lokalnih moćnika. 

Sama izjava Federalnog premijera kako su od strane boraca postavljeni ‘nerealni zahtjevi’ jasno indicira da je nekome bio cilj samo isprovocirati proteste, i da su zahtjevi odnosno njihovo ispunjenje bili u drugom planu. Pošto su pale Vlade u dva najznačajnija kantona, Sarajevskom i Tuzlanskom, neko je očigledno odlučio pokušati srušiti i Federalnu vladu.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

 

Komentarion this Post

  1. bihanon

    glupe konstatacije

    Reply
  1. […] TEMPIRANJE PROTESTA: Ko je izmanipulisane borce izveo na ulice za Dan nezavisnosti? – ago […]

  2. […] svjedočili različitim blokadama, od onih za Dan nezavisnosti BiH, koje su navodno organizovali nezadovoljni borci, do ovih posljednjih zbog ‘poskupljenja goriva’, koje su navodno organizovali […]

  3. […] TEMPIRANJE PROTESTA: Ko je izmanipulisane borce izveo na ulice za Dan nezavisnosti? […]

Komentiraj