NOVI TRGOVINSKI RAT: SAD će uvesti tarife na uvoz čelika i aluminijuma, Brisel najavljuje kontramjere

Vašington će naredne sedmice uvesti tarife od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na uvoz alumunijuma, najavio je američki predsjednik Donald Tramp.

– Mi ćemo ponovo izgraditi našu industriju čelika i industriju aluminijuma – rekao je Tramp na sastanku sa industrijalcima, javlja Rojters. On je podsjetio da se pokazala uspješnom odluka u uvođenju poreza na uvoz solarnih panela i mašina za pranje veša.

– Ne krivim druge zemlje što su iskoristile loše trgovinske sporazume SAD-a – rekao je Tramp, dodajući da Vašington trpi zbog “nefer trgovine“.

SAD uvoze četiri puta više čelika nego što izvoze i oslanja se na čelik proizveden u Kini,

Brisel najavljuje kontramjere

Evropska unija saopštila je večeras da će u roku od nekoliko dana uputiti prijedloge Svetskoj trgovinskoj organizaciji da uvede kontramjere protiv SAD zbog trgovinskih restrikcija na čelik i aluminijum.

“Istinski žalimo zbog ovog koraka, koji se čini da predstavlja flagrantnu intervenciju s ciljem zaštite američke domaće industrije, i nema opravdanje na osnovu nacionalne bezbjednosti”, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

On je istakao da EU neće sediti skrštenih ruku pored ove odluke koja ugrožava hiljade evropskih radnih mjesta.

“EU će oštro reagovati i branićemo jednako naše interese sada kada je naša industrija pogođena nekorektnim merama koje dovode u pitanje hiljade radnih mjesta”, rekao je Junker, dodajući da se radi o “flagrantnoj intervenciji” u cilju zaštite američke industrije.

Neprihvatljivo uvođenje tarifa na uvoz čelika

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da uvede tarife na uvoz čelika predstavlja kršenje propisa Svjetske trgovinske organizacije, saopštila je Njemačka asocijacija za čelik.

“SAD postavljaju carinske barijere da zaštite sebe od uvoza čelika iz celog sveta. Sasvim je jasno da ta mera predstavlja kršenje propisa Svetske trgovinske organizacije”, rekao je predsjednik Udruženja Hans Jirgen Kerkhof.

On je dodao da sada EU mora odlčuno reagovati protiv ove odluke instrumentima koja stoje na raspolaganju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj