KONTRAMJERE AMERIČKOJ TARIFI NA ČELIK: 25 odsto carine na američke proizvode kategorisane u tri sektora – poljoprivredu, čelik i druge industrije

Komesari Evropske unije razgovarat će o kontramjerama povodom odluke američkog predsjednika Donalda Trampa o tarifama te zemlje na čelik, a vjeruje se da je plan usmjeren protiv 2,8 milijardi eura vrijednog izvoza SAD, uključujući proizvode poput Levis farmerki, motore Harli-Dejvidson, kao i alkohol, navodi “Politiko.eu”.

Rezultat slika za EU COMMISION ABOUT US STEEL TRADE

Osobe koje su upućene u planove, navode da bi takve kontramere podrazumijevale 25 odsto carine na američke proizvode kategorisane u tri sektora – poljoprivredu, čelik i druge industrije. Trampova odluka o dodavanju još 25 odsto carina na izvoz čelika i 10 odsto za aluminijum pripremana je mjesecima i Brisel je spremio listu kontramjera.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod potvrdio je navode tokom obraćanja novinarima u Hamburgu. On je napomenuo da će se o kontramjerama razgovarati u srijedu.

– Lista je spremna i podrazumijeva trećinu proizvoda od čelika, trećinu poljoprivrednih i trećinu industrijskih proizvoda – navedeno je.

Nove kontramjere, prema Junkerovim riječima, su u skladu sa prethodnim koje su se prije svega bile usmjerene na politički osjetljive države SAD koje vode Republikanci. Na primjer, Harli-Dejvidson motori su iz Vinskonsina, a burbon se proizvodi u Kentakiju, zemlji porijekla lidera republikanaca u Senatu SAD Miča Mekonela.

Brisel je insistirao da će kontramjere biti podobne prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (STO), kao i da će brzo biti primjenjene bez potrebe za povlačenjem tužbe STO. Zvaničnici u Briselu su objasnili da će EU da definiše Trampove akcije kao takozvane “zaštitne mjere” – privremeni korak namijenjen zaštiti industrije svoje zemlje što bi omogućilo Briselu da brzo odreaguje svojim kontramjerama.

Tramp je nove tarife opravdao navevši brigu o nacionalnoj bezbjednosti, ali zvaničnici Evropske komisije odbacuju taj argument jer je sekretar za odbranu SAD-a naveo da američkoj vojsci nije potrebno više od 3 odsto proizvodnje čelika te zemlje. Oni veruju da je Trampova odluka namijenjena zaštiti domaće proizvodnje SAD, pa po toj osnovi EU ima prava da uzvrati.

– Smatramo da su carine koje je najavio američki predsjednik skrivene mjere zaštite – rekao je portparol EU. Zvaničnici veruju da u prilog njihovoj tvrdnji idu i Trampove objave na Tviteru koje naglašavaju ekonomske faktore više nego nacionalnu bezbjednost.

“Moramo da zaštitimo našu zemlju i naše radnike. Naša industrija čelika je u teškom stanju”, naveo je Tramp u petak.

Druga objava predsjednika SAD daje još informacija: “Trgovinski ratovi su dobri i laki za pobedu. Kada smo u gubitku 100 milijardi dolara sa nekon zemljom, a oni se prave simpatični, nemojte više da trgujete – dobijamo na veliko”.

Za zvaničnike EU ovo je dodatni dokaz da su Trampove mere “zaštita” više nego odbrana kreirana iz razloga nacionalne bezbednosti, piše “Politiko“.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj