NE IGRAJTE SE S NAMA: Građani protiv plutajućeg LNG terminala na Krku

Prosvjed protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju organizira Općina Omišalj uz potporu ostalih jedinica lokalne samouprave otoka Krka, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

dvije tisuće ljudi okupilo se u prosvjedu protiv plutajućeg LNG terminala u organizaciji Općine Omišalj, koji se u podne održao na riječkom Korzu i Trgu 128. brigade Hrvatske vojske. Prosvjed su došli podržati ne samo Riječani, već i otočani, Istrijani i Zagrepčani, a dvadeset autobusa s prosvjednicima stiglo je samo sa otoka Krka.

Skup je organiziran kako bi se nacionalnoj političkoj javnosti još jednom jasno dalo do znanja da će se poduzeti sve što je u demokratskoj moći kako ne bi došlo do instaliranja plutajućeg LNG terminala.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Naime, omišaljsko vodstvo je dakako za razvoj i izgradnju LNG terminala kao čvrste građevine, sve se jasno odnosi na prostor gdje je nekad poslovala DINA, no ni na koji način ne želi u svom akvatoriju golem ploveći terminal, koji, kako ističu, lokalnoj zajednici ne donosi nikakve ekonomske benefite, već potencijalnu ekološku opasnost, kao i unazađivanje turističke perspektive, što se posebno odnosi na Njivice.

– Svi se dobro sjećamo koksare. Važno je reći ne investiciji koja na ovakav način kako je planirana nema smisla. Zalažemo se za razvoj i energetsku stabilnost Hrvatske, ali ne na način da nam se kaže – to mora biti tako, a što vi o tome kažete, nije važno. Upravo tako se ponaša Vlada republike Hrvatske prema Krčanima i Primorcima. Mi im s ovog mjesta moramo reći jasno: ne, ne možete na taj način razgovarati s nama – poručio je riječki gradonačelnik i domaćin Vojko Obersnel, koji je prosvjed nazvao više nego opravdanim zbog loših iskustava s loše planiranim investicijama u prošlosti.

Na njegov govor nastavio se i krčki gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, koji je političkom Zagrebu poručio da ne može i ne smije nametati svoju volju.

– Ne možete razmišljati našom glavom. Mi najbolje znamo što nama treba. Jedina smo regija uz Istru i Grad Zagreb koja pridonosi proračunu Republike Hrvatske. Želimo biti solidarni s ostatkom zemlje, ali ne želimo da nam Vlada nameće smeće koje nitko drugi ne želi. Poruka Zagrebu je – nemojte se s nama igrati. Mi smo dostojanstveni, ali nećemo dopustiti da nam namećete nešto što je protiv naših interesa i interesa naše djece – rekao je Vasilić.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetovićrekla je da prosvjed ima za cilj zaštiti zakone Republike Hrvatske.

– Ministre Ćoriću, hoćete li i nakon ovog prosvjeda reći da vas nije briga što prosvjeduju? Gdje ste danas? Želimo zaštiti zakone Republike Hrvatske i pitamo Vladu hoće li početi poštivati zakone svoje zemlje. Nećemo odustati. Omišalj, Krk, Primorsko-goranska županija, idemo svi zajedno dalje. Krepat pa ne molat! – kazala je Ahmetović.

Inače, današnji prosvjed ujedinio je inače političke neistomišljenike pa su se u njemu, složni i rame uz rame našli Obersnel i njegov najljući politički oponent Hrvoje Burić, koji je najavio odlazak u Banske dvore idući tjedan sa peticijom koju su na riječkom Korzu potpisali svi protivnici sa zajedničkim i složnim “ne!” plutajućem LNG terminalu.

Uz njih prosvjed su podržali i županijski HNS, branitelji Udruge Veterana, sportaš, proslavljeni omišaljski boksač, olimpijac Mario Šivolija, pjevači Damir Kedžo i Zoran Prodanović Prlja iz LET3-a te ekolog Vjeran Piršić.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

– Najveći neprijatelji nisu oni koji su za ovaj projekt već oni što misle i govore da se po tom pitanju ništa ne može poduzeti. Ovdje ne postoje političke stranke već samo jedna stranka u interesu svih, a to je ona Kvarnerska – zaključio je Piršić.

Svi zajedno poručili su kako će, u slučaju izglasavanja lex LNG-a, ujedinjeni stajati na krčkom mostu, pod bagerima, uz omišaljsku načelnicu Ahmetović.

 

Osnovni argumenti protiv

Plutajući LNG terminal nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Općine Omišalj i PG županije niti sa zakonskim propisima Republike Hrvatske, što je potvrdila i sama Vlada RH na svojoj sjednici 1.2. kada je u Odluku o strateškom projektu LNG terminala ugurala riječ „plutajući“ kako bi izbjegla sudske tužbe.
Nadalje, plutajući LNG terminal nije zasnovan na ekološki prihvatljivim standardima, već dapače, prema riječima Gorana Frančića, direktora LNG Hrvatska, da bi projekt bio jeftiniji i investitorima priskrbio veći profit, koristiti će se ekološki neprihvatljive metode uplinjavanja i ispiranja izmjenjivača.
Također, plutajući LNG terminal ne donosi nikakve gospodarske benefite Općini Omišalj, otoku Krku niti PGŽ, već dapače, vrlo negativno utječe na našu stratešku gospodarsku granu – turizam, protivan je demokratskim procedurama zajamčenim Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Ustavom Republike Hrvatske.
(Global CIR/Agencije)

Komentiraj