SAMOUVJERENE ‘RETRO DAME’: Hippy i chic na pariskom Tjednu mode

Za predstavljanje nove kolekcije Prêt-à-porter za jesen- zimu 2018/2019 godine, umjetnička direktorica Diora, Maria Grazia Chiuri nije oklijevala povratak u 60 godine prošlog stolječa, obradivši iglom i koncem “duh slobode” davnog perioda, od prije vise od 50 proljeća.

Odlučne i samouvjerene modne ‘retro dame’

“Ne, ne, ne” bilo je ispisano na toplom puloveru koji je mlada manekenka nosila iznad veoma modernih kariranih hlača. Stav Dior zene prema svijetu koji je okružuje nastoji biti afirmiran, samouvjeren, odlučan, autonoman i osoban.

Piše: Džana Mujadžić

Skoro pola stoljeća nakon nemira iz svibnja 1968. godine sto su obilježili živote još uvijek aktivnih baby boomera, talijanska kreatorica na privremenom radu u Parizu, čijom se nadahnutosti i umijećem zaklinju modni gurui prijestolnice mode, dočarava epohu sa poletom i vitalnosti, uz kreativnost što se izdvojila iz nekadašnjeg historijskog proljeća.

Mini suknje i Flower-Power

Haljine su kraće /mini suknje -forever-prema davnašnjoj poruci/odijevaju se uz duge čizme slične onima koje upotrebljavaju motoristi, priblizavajući se modelima koje je davno nosila Brigitte Bardot na svom čuvenom “Harley Davidsonu”.

Pachwork suknje različitih i kričavih preljeva prekrivaju male kožne jakne sa velikim metalnim zatvaračima popularnim “zippovima”, zadnjim hitom vec izdišuće zime. Haljine izvezene vunom poigravaju se s providnosti a Flower-Power se pozvao na maslinaste trencheve upotpunjen skandinavskim klompama i etičkim torbicama dugih držača.

Izgledi variraju od “eleganto hippy” do “studentskog” sa reinterpretacijama škotskih kiltova ili širokih, providnih podsuknji.

Citira se shvatanje Diane Vreeland, karizmatične odgovorne urednice “Voguea” od 1963 do 1971:

-Žene su nanovo pronašle osobne načine modnog izražavanja, što odražava njihov suvremeni napredak i osobnu snagu.

Zena Dior glasno naglašava samu sebe!

 

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj