IZBORI ZA SKUPŠTINU GRADA BEOGRADA: Dodik glasao, a Ivanić posjetio Kosovo

IPSOS strategic marketing iznio je nove procjene izlaznosti na izborima za Skupštinu Beograda, po kojima je na birališta do 15 časova izašlo 32,7 odsto birača.

Dodik glasao na izborima u Beogradu: Jedino pravo koje koristim u Srbiji

Prema podacima Gradske izborne komisije do 14 sati izašlo je 28,08 odsto birača. Ova izlaznost je otprilike ista kao što je bila u ovo vrijeme na parlamentarnim izborima 2014. godine. U Beogradu se održavaju lokalni izbori, a za 110 mjesta u Skupštini grada Beograd bore se 24 izborne liste. Lokalni izbori održavaju se i u Boru, Aranđelovcu i Sevojnu.

Dodik glasao na izborima u Beogradu

Predsjednik bh. entiteta  Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na lokalnim izborima u Beogradu i poručio da glasanjem želi da doprinese da Srbija bude demokratska i stabilna i ostane snažan faktor stabilnosti u regionu.

“Srbija je zemlja koja je najvažnija za regionalnu stabilnost i razvoj. Želim Srbiju koja je posvećena razvoju i boljitku i koja je zagledana i prema Srbima u okruženju, prije svega u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik poslije glasanja na biračkom mjestu 34 na Savskom vencu.

Dodik je rekao da Republika Srpska smatra Srbiju svojom maticom i dodao da je veoma zainteresovan za njenu stabilnost i snagu.

“Izbori su u svakoj zemlji, pa i Srbiji, jedan od oblika dokaza njene demokratičnosti. Ovo je važan dan za Beograd i za Srbiju, kao i druge opštine u kojima se održavaju izbori kako bi se na legitiman način dobili narodni predstavnici koji će voditi određene zajednice u budućem vremenu”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a istakao je da već drugi put koristi pravo da glasa na izborima u Srbiji, podsjetivši da je prvi put glasao na parlamentarnim izborima.

Dodik je istakao da pravo glasanja koristi u skladu sa zakonima Srbije i poručio da je to pravo koje želi da ojača.  On je podsjetio da se dugo godina zalaže da svi ljudi u Republici Srpskoj imaju pravo i na državljanstvo Srbije.

“Ja ne koristim nikakva druga prava osim moja demokratska prava da mogu da glasam. Ne koristim prava ni socijalnog, ni zdravstvenog, ni penzionog, jer ta prava koristim u Republici Srpskoj. Ako je Srbija dala mogućnost da na ovaj način mogu učestvovati, ja to koristim i ništa više”, rekao je Dodik.

Ivanić u posjeti Kosovu

Ivanić u posjeti Kosovu

Član Predsjedništva Mladen Ivanić boravi u trodnevnoj posjeti manastirima i crkvama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, saopštila je informativna služba Predsjedništva.Ivanić je posjetu započeo u Pećkoj patrijaršiji obilaskom manastirskog kompleksa i razgovorom s mati Haritinom, koja obavlja dužnost igumanije Pećke patrijaršije.

Mati Haritina upoznala je Ivanića sa situacijom i problemima s kojima se susreće sestrinstvo manastira, koje ni u najtežim danima nije napuštalo ovu svetinju.

Osim što je staro središte srpske crkve, Pećka patrijaršija je i mjesto gde se čuva značajna umjetnička zaostavština. Četiri crkve manastira Pećke patrijaršije su od 2006. godine na Listi kulturne baštine UNESCO-a.

Ivanić je posjetio i Visoke Dečane, gdje je sa igumanom Sava Janjićem razgovarano je o životu u manastiru i problemima s kojima se susreću. Član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić posjetu Kosovu nastavlja obilaskom Velike Hoče.

Također, u Prizrenu će obići Saborni hram svetog Đorđa, Crkvu Bogorodice Ljeviške, Bogosloviju i Manastir svetih arhangela, navodi se u saopštenju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj