STRUČNJACI PROTIV PRIJEDLOGA MINISTRICE KULTURE: Suviše rizično premještanje Mona Lise iz Louvrea

Premještanje čuvene Mona Lise Leonarda da Vincija iz pariškog muzeja Louvrea, kako je to predložila francuska ministarka kulture Françoise Nyssen, suviše je opasno za to remek djelo slikarstva staro 400 godina jer je previše krhko i osjetljivo, ocijenili su danas stručnjaci, a prenosi radio France Inter.

Leonardo da Vinči: Mona Liza, Foto: Pixabay

Ministarka kulture je nedavno rekla da “ozbiljno razmatra” mogućnost da ikona Louvrea naslikana početkom 16. vijeka bude pozajmljena drugim institucijama za izložbe navodeći da se zalaže protiv “kulturne segregacije”.

Mona Lisa ili La Gioconda od 2005. godine predstavljena je u Louvreu iza debelog neprobojnog stakla kao zaštita od bliceva fotoaparata. Prostorija u kojoj se nalazi slika ima kontrolisanu temperaturu i vlažnost.

La Giocondu sa zagonetnim osmijehom svake godine vidi nekoliko miliona ljudi. Ona je, pored Miloske Venere, mermerne statue iz antičke Grčke i Nike sa Samotrake, takođe mermerne skulpture koja predstavlja starogrčku boginju pobjede Niku, nezaobilazni dio Louvrea koji posjeti 8,1 miliona ljudi godišnje.

Uprava pariškog muzeja je u nekoliko navrata navela da bi eventualno premještanje Mona Lise moglo nepovratno da ošteti to djelo, izrađeno uljanom tehnikom na ploči od drveta topola. Vremenom se ploča iskrivila i ima pukotinu koja skoro stiže do lica La Gioconde.

Louvre smatra da je La Gioconda jedna od slika koja više ne može da bude premještena čak ni unutar muzeja. Slika neće čak moći da bude izložena, odnosno premještena u drugu prostoriju za veliku retrospektivu koju će muzej da organizuje 2019. za obilježavanje 500 godina od smrti renesansnog majstora Da Vincija (1452-1519).

Slika je posljednji put putovala u Japan, Rusiju i SAD između 1964. i 1974. godine.

Mona Lisa nikada nije premještana iz sale Louvrea u kojoj se nalazi od 1974. godine.

Remek djelo je pored rijetkog putovanja bilo ukradeno 1911, kad Mona Lisa još nije bila “zvijezda” kao danas. Ukrao ju je italijanski radnik Vincenzo Peruggia  koji je navodno htio da sliku vrati u Italiju. Njen nestanak je uočen tek poslije nekoliko dana. Pronađena je dvije godine kasnije u dobrom stanju.

Pored Mona Lise, Louvre ima još četiri Da Vincijeva djela, a to su Madona u stijenama, Sveti Jovan Krstitelj, Portert dame i Bahus. Te slike su restaurirane prije šest godina.

O samoj Mona Lisi se veoma malo zna. Pretpostavlja se da je to portret mlade firentinske dame, Lisa Gherardini, koja je bila supruga bogatog trgovca svilom Francesco del Giocondo. Takođe se pretpostavlja da je Da Vinci prije smrti dao sliku francuskom kralju Francois Prvom, a kasnije je bila dio zbirke kralja Luisa 14. koji je djelo držao u dvorcu Versailles.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj