(VIDEO) IZETBEGOVIĆ O PUTU KA EU: Zajedno sa Merkelovom napravio sam ‘igrokaz’ kako bi Dodik odustao od blokade

Istakao je kako niko neće raditi posao domaćih aktera te kako se bh. društvo i političari moraju odlučiti gdje i čemu istinski teže i pripadaju te da li su spremni žrtvovati malo kako bi dobili puno. Kako je kazao izetbegović, nova strategija EU pruža šansu za rješenje skoro svih problema s kojima se suočava naša zemlja. Pri tome, kaže, misli na unutrašnje probleme, ali i one sa susjedima.

“Prije nekoliko dana smo obilježili 26. godišnjicu nezavisnosti BiH. Ovoj proslavi svečanu uvertiru je dan ranije dala posjeta delegacije Evropske komisije predvođene predsjednikom Jean-Claudeom Junckerom našoj zemlji. Prilikom ove posjete predstavnicima EU predat je ispunjen Upitnik Evropske komisije. Tema mog današnjeg obraćanja će biti podrška koju evropski reformski i integracijski proces i EU mogu dati suverenitetu, opstojnosti i stabilnosti države Bosne i Hercegovine”, kazao je Izetbegović.

Historijsko raskršće

Član Predsjedništva BiH istakao je kako je BiH ponovo na političkom i historijskom raskršću te da sebi ne smije dozvoliti još jedan zastoj ili vraćanje unazad.

“Od vremena Referenduma o nezavisnosti i osamostaljenju BiH, ova zemlja prošla je dinamičan i trnovit put, prijem u UN, agresiju koja se pretvorila u razarajući rat, mirovne pregovore koji su rezultirali Dejtonskim mirovnim sporazumom, zatim dinamičan proces reintegracije i obnove zemlje uz snažnu asistenciju međunarodne zajednice, a potom reformski zastoj uzrokovan odbacivanjem Aprilskog paketa ustavnih reformi pa ponovo, u posljednjim godinama, pokretanje reformskih integracijskih procesa uz novi angažman međunarodne zajednice. Ali, ovaj put, praćen ambivalentnim i kontroverznim jačanjem antireformskih i separatističkih tendencija i snaga u BiH”, kazao je Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, BiH mora ostvariti prevagu pozitivnih integracijskih snaga.

“Nova strategija EU, koja sadrži kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU na zapadnom Balkanu, pruža šansu za ovakvu prevagu. Nedostatak unutarnje kohezije, koji moramo sebi priznati, jedinstva i vizije, spremnosti i hrabrosti, zrelosti i nesebičnosti domaćih aktera, može nanovo biti nadomješten snažnim angažmanom međunarodne zajednice, ovaj put Evropske unije, i može rezultirati definitivnim, pozitivnim raspletom kada je u pitanju stabilnost i perspektiva bh. države i društva”, naglasio je Izetbegović.

 

(Global CIR)

Komentarion this Post

  1. Aferim Bakire samo naprijed.

    Reply
  2. varadi

    Sta,ko,kako,kada?!Sve ce izac na vidilo.Realno stanje je bas ovakvo,na terenu Dodik je izoliran ali potreban ovakav kakav je.

    Reply
  1. […] (VIDEO) IZETBEGOVIĆ O PUTU KA EU: Zajedno sa Merkelovom napravio sam ‘igrokaz’ kako bi … […]

  2. […] BiH i njene izvozne rezultate. Ako je i zbog čega Izetbegović ‘kriv’ onda je to ubrzanje puta BiH prema EU i NATO-u i očigledno to mu neko ne može oprostiti, kao ni činjenicu da je prisustvovao Samitu EU – […]

Komentiraj