GLASALO 50.000 GLEDATELJA: ‘My French Film Festival’ odabrao pobjednike

My French Film Festival je ove godine postigao poseban rekord: 10 milliona gledatelja širom svijeta su vidjeli odabrana ostvarenja. Najbrojniji su Mexikanci, Brazilci, Argentinci, Poljaci i Rusi.

Slikovni rezultat za my french festival 2018

Pedeset parterskih platformi, među kojima i hrvatska su učestvovali u događaju kojim je predsjedavao čuveni reditelj Paolo Sorentino. Cineast i članovi žirija : Julia Ducournau, Kim Chapiron, Nabil Ayouch i Brillantye Mendoza dodijelili su Nagradu žirija i cineasta filmu “Zadnji Parižani” Hamea &Ekouéa.

Piše: Džana Mujadžić

Ostvarenju je dodijeljeno 15 000 eura za realizaciju, produkciju i izvoznike. Film “Willy Ier” grupe cineasta: Ludovica i Zorana Boukreme te Marielle Gauthier i Hugoa P.Thomasa je dobio specijalno priznanje, dok je Nagrada međunarodnog tiska koju su dodijelili Talijan Fabio  Ferzetti, Fernando Ganzo iz Španjolske, Britanac Finn Halligan, njemačka novinarka Sabine Mann, njezina ruska kolegica Jana Labuskina, otišla je u ruke Stephana Strekera, belgijskog reditelja filma “Vjenčanje”, prikazanog zajedno sa Wallonie-Bruxelles Images.

Publika My French Film Festivala je masovno glasovala sa 50. 000  učesnika odabravši dugometražni film “Vjenčanje” i kratki, u režiji Denisa Walgenwitza “Smrt Sina&Oca”.

Festival je osmi put ujedinio ljubitelje francuske sedme umjetnosti i frankofonije, posvuda u svijetu.

U Parizu su se organizirale projekcije kratkometražnih djela u Ateljeu Renault, na “najljepšoj aveniji na svijetu” čuvenim Champs Elysées. Tako je ukazana  posebna prilika i  prednost  galskim cineastima da se susretnu sa publikom i družesa filmofilima. Morgane Polanski kćerka poznatog Romana, čiju je rediteljsku nadarenost, izgleda, naslijedila predstavila je svoj drugi kratki film “Milovanje”.

Projekcije su se organizirale i u Tokyu, Los Angelesu, Varšavi ili Dubaju, najprije u školskim ustanovama a zahvaljujući Francuskom Institutu,  difuzirani su u dvoranama Rusije, Columbije, Brazila, Egipta, Italije, Hrvatske.

Mnošto filmofila učestvovalo je u natjecaju organiziranom putem Facebooka, a pobjednici su dobili besplatan petodnevni boravak u pariskom, luksuznom hotelu Scribe, uz učešće Air Francea i samog hotela. Posebna novina su dvije playliste: festivalska i ona koju odabire žiri. Izdane u suradnji s Izvoznim uredom koji prati međunarodni razvitak,  još uvijek su na brojnim difuzijskim kanalima.

 

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj