RAZUMNA ODLUKA SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO: Stavljena van snage odluka o nazivu škole u Dobroševićima po M. Busuladžiću

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nakon više od sat vremena rasprave su sa 18 glasova ‘za’, šest ‘protiv’ i tri ‘suzdržana’ donijeli odluku o stavljanju van snage Odluke o izmjeni naziva osnovnoj školi na području općine Novi Grad, a radi se o OŠ “Mustafa Busuladžić”.

Odluci je prethodila burna rasprava. Prvo je za govornicu izašla predsjedavajuća Skupštine Ana Babić, koja je inicirala prijedlog da se glasa o povlačenju saglasnosti za imenovanje škole po M. Busuladžiću.

Babić: Odgovorni smo prema antifašističkoj tradiciji grada

Ona je ukratko održala predavanje o životu Busuladžića, uz klasičnu prezentaciju. Ona je tako naglasila da je Busuladžić bio prijatelj s jerusalemskim muftijom Huseinija u Drugom svjetskom ratu te da je podržavao fašiste.

Podsjetila je i na protestnu notu ambasade Izraela povodom imenovanja škole po M. Busuladžiću.

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić je istaknula da se radi o obrazovnoj instituciji koju pohađaju djeca a prema konvenciji UN-a “dužnost nam je da im osiguramo ustanovu koja je neupitna po svom nazivu”.

– Odgovorni smo prema antifašističkoj tradiciji grada Sarajeva, a pogotovu prema građanima koji su od 1992. do 1995. dali svoje živote, a među njima je bilo 1.600  djece – kazala je ona.

– Smatram da gotovo niko nije dovoljno upućen o djelu M. Busuladžića, radi se eksplicite o čovjeku koji se deklarisao isključivo kao fašista, antisemitista, i imam te dokaze – rekla ja Babić.

Predložila je da mladi ljudi odu u muzej gdje postoji časopis “Osvit”, čiji je urednik bio Mustafa Busuladžić.

Podsjetila je da, iako je ubijen na mučki način, vrlo jasno u knjizi Envera Redžića stoji da je “Busuladžić bio fašista, podržavao je Hitlera, Musolinija, što su po njenom mišljenju vrlo važni elementi”.

Stoga, istaknula je ona, ovdje se ne radi o pripadnosti nacionalnoj skupini već o visokointelektualnom opredijeljenju, te predložila osnivanje ekspertnog tima za donošenje prave ekspertize.

Ademović: Protiv Busuladžića pisali sa ličnog aspekta

Zastupnik Kemal Ademović je kazao kako ne može svjedočiti o liku i djelu rahmetli M. Busuladžića, jer nije bio rođen u njegovom vremenu, “ali znam mnoge koji su pisali knjige i članke sa ličnog aspekta, što je neprihvatljivo”.
Potom je riječ uzeo zastupnik Safet Mešanović (SDA) koji je određene zastupnike iz opozicije prozvao za islamofobiju povodom njihovih stavova o Busuladžiću.

Potom je najavio da će na jednoj od narednih sjednica kao gošću u Skupštinu KS dovesti najmlađu sestru M. Busuladžića.

Proces rehabilitacije

Kao nezavisni medij zauzeli smo jasan i izričit stav protiv imenovanja osnovne škole u Dobroševićima po M. Busuladžiću još od samog početka aktueliziranja ove teme u javnosti.

To smo uradili jer smo vidjeli kako se radi o pokušaju perfidne podvale antifašističkom i slobodarskom Sarajevu, ali i Bošnjacima, kojima se u uvijenim formama pokušava zalijepiti etiketa fašizma.

Sa druge strane, M. Busuladžić još uvijek nije rehabilitovan, tako da ne postoji ni pravni osnov za imenovanje škole po njemu. Budući da je BiH pravna nasljednica nekadašnje SR BiH po čijim zakonima je i osuđen Busuladžić, ne bi bilo u redu da upravo Bošnjaci naruše pravni kontinuitet naše zemlje, što ide na ruku zagovornicima ideje kako je BiH nastala u Dejtonu.

Na kraju, svima onima koji se dive liku i djelu M. Busuladžića ostavljena je mogućnost da pokrenu proces rehabilitacije, što će im omogućiti da se u slučaju pozitivnog ishoda, makar pravno ‘ograde’ od narušavanja pravnog kontinuiteta BiH.

 

(Global CIR)

 

 

Komentiraj