ZBOG IZBORNOG PORAZA: Matteo Renzi odlučio da podnese ostavku na mjesto lidera stranke

Matteo Renzi, predsjednik italijanske Demokratske partije, koja je pretrpila poraz na izborima, odlučio je da podnese ostavku na mjesto lidera stranke. To je javila italijanska agencija Ansa pozivajući se neimenovane izvore iz Demokratske stranke, ali portparol Rencija ističe da ništa ne zna o tome. Ansa navodi da će Renzi odluku ozvaničiti u 17 sati.

Slikovni rezultat za matteo renzi

Koalicija desnog centra, predvođena strankom Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija sa 37 posto glasova vodi na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju u Italiji.

Na drugom mjestu je Pokret pet zvjezdica sa oko 31 posto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije. Sa 23 posto glasova slijedi koalicija lijevog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Rencija, pokazuju jutros saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pošto nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, previđa se da će pregovori za formiranje vlade vjerovatno biti dugi i teški, prenijela je agencija AP. Najjača pojedinačna partija je prema preliminarnim rezultatima Pokret pet zvjezdica, koji je navodno usmjeren protiv establišmenta.

Anti-imigrantska i euroskeptična Liga za Sjever Mattea Salvinija osvojila je oko 18 posto, dok je Forca Italija dobila manje od 14 posto glasova, navela je američka agencija. Italijani su u nedjelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članiva Doma poslanika.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj