HISTORIJSKI DAN ZA EVROPSKU VOJSKU: Vijeće EU danas utvrdilo 17 projekata u području odbrane

Vijeće EU danas je prihvatilo smjernice implementacije Stalne strukturirane suradnje (Permanent Structured Cooperation-PESCO), prenosi EU External Action.

Zajedničke obrambene operacije, kao i obrambeno istraživanje

PESCO predviđa mogućnost da EU članice bliže surađuju u području sigurnosti i obrane unutar trajnog okvira. Prvi važan korak u tom smjeru proveden je krajem prošle godine, kada su ministri 25 zemalja članica potpisali zajedničku obavjest u kojoj se navodi njihova spremnost da krenu dalje s PESCO-m.

Danas prihvaćene smjernice osiguravaju strateški smjer i vodstvo o tome kako će struktura dalje raditi po pitanjima procesa i vodstva. Vijeće je prihvatilo i odluku o formalnom uspostavljanju početnog popisa sa 17 kolaborativnih projekata, koji su prihvaćeni još u prosincu prošle godine. Projekti pokrivaju područja kao što su trening, razvoj sposobnosti i operacionalnu spremnost na polju obrane.

Tri EU članice ne sudjeluju

Visoka predstavnica Mogherini naglasila je kako je održan prvi sastanak o formiranju Stalne strukturirane suradnje. “Ovo je povjesni trenutak. Ministri će donijeti prve formalne odluke o projektima za PESCO”, kao i koja će država sudjelovati u kojem projektu. Izbjegavati će se projekti kojima bi se duplicirale operacije i strukture NATO-a.

Mogućnost osnivanja Stalne strukturirane suradnje predviđena je još u Lisabonskom ugovoru koji je stupio na snagu 2009. Tri EU države koje ne sudjeluju u radu PESCO-a su Malta, koja je neutralna, Danska, koja je odlučila ne sudjelovati, te Velika Britanija, zbog Brexita.

Hrvatska sudjeluje u 5 projekata

Hrvatska je odlučila sudjelovati u pet od 17 projekata. To su projekti koji se odnose na vojnu mobilnost, kibernetičku sigurnost, pomorski nadzor, djelovanje u slučajevima katastrofa i logistiku.

“Mi smo iskazali veliku ambiciju sudjelovanjem u tim projektima. Svaki od njih razvija sposobnosti pobjedničke Hrvaske vojske i predstavlja veliki potencijal za hrvatsku obrambenu industriju”, rekao je ministar Krstičević.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj