U TURSKOJ NIŠTA NOVO: Muzička grupa Yorum stavljena na listu terorističkih organizacija

Nakon novinara i radnika u državnoj službi, na red su došli i turski umjetnici. Turska država je objavila listu najtraženijih terorista na kojoj se nalaze i šestorica pripadnika folk skupine Grup Jorum (Grup Yorum) za koje se nudi 300,000 turskih lira (oko 50,000 eura) nagrade za informaciju koja bi dovela do hapšenja.

Grupa Jorum je poznata po političkom angažmanu  i kritici Erdogana, kao i po velikoj popularnosti kako u Turskoj tako i van nje. Tradicionalni koncert Grupe Jorum pod nazivom „Za nezavisnu Tursku“ okupi i do milion gledalaca. Uprkos tome što je ovaj koncert prošle godine bio zabranjen, Grupa Jorum je svirala i pjevala po ulicama ispred kuća u siromašnim kvartovima.

Godinama unazad Grupa Jorum je žrtva političkog progona: na Kulturni centar „Idil“ su u više navrata vršene racije prilikom kojih je uništavan inventar i muzički instrumenti, članovi grupe su hapšeni i u pritvoru mučeni. Sve u vezi sa grupom se smatra zločinom: distribucija albuma, organizovanje koncerata, pa čak i samo slušanje!

Zahvaljujući vanrednom stanju jedanaest članova grupe su u pritvoru bez ikakvih dokaza, a na listi „najtraženijih terorista“ se nalaze Inan Altin, Selma Altin, Ali Aradži, Ibrahim Gokček, Emel Ješilirmak i Ihsan Džibelik.

U saopštenju za javnost Grupa Jorum pita: „Da li je terorizam da milioni pjevaju o demokratskoj Turskoj, ili je terorizam predati zemlju imperijalistima i njihovim saradnicima? Nije li terorizam da se ljudi ubijaju na ulici, usred noći, u njihovim kućama, da se sahrani 301 rudar pod zemljom, da se šutiraju i udaraju radničke porodice, da se ubije preko 2000 radnika pod vanrednim stanjem?“

(Global CIR/Princip)

Komentiraj