VELIKI ZAOKRET U POLITICI SJEVERNE KOREJE! Kim Jong-un: ‘Želimo pisati novu povijest nacionalnog ujedinjenja’

Tijekom posjete južnokorejskog izaslanstva, vođa Sjeverne Koreje izjavio je kako će poraditi na ublažavanju vojne napetosti i otvaranju dijaloga i suradnje.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un izjavio je u utorak, prilikom posjete izaslanstva Južne Koreje, kako ima “čvrstu volju da snažno unaprijedi” veze između dviju zemalja i da “napiše novu povijest ponovnog nacionalnog ujedinjenja”, izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kim Jong-un dao odlučio ublažiti vojne napetosti

“Kada je od posebnog izaslanika južne strane čuo za namjeru predsjednika Moon Jae-inaza summitom, razmijenili su stajališta i postigli zadovoljavajući sporazum”, objavila je KCNA nakon sastanka koji je održan u ponedjeljak, ne iznoseći detalje o kakvom je dogovoru riječ. Agencija dodaje kako je Kim Jong-un dao važne upute kako bi se poduzeli konkretni koraci koji će dovesti do ublažavanja vojne napetosti na Korejskom poluotoku i otvoriti dijalog i suradnju.

Desetak članova južnokorejskog izaslanstva na čelu sa šefom Ureda za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yongom posjetili su Sjevernu Koreju u nadi da će potaknuti međusobni dijalog između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, koje su u posljednje vrijeme pojačale napetost u regiji, prije svega zbog razmjene uvreda između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una.

Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje sposobno da dopre do SAD-a, a obje strane tvrde kako žele diplomatsko rješenje.

Južnokorejsko izaslanstvo susrelo se s Kim Jong-unom, njegovom sestrom Kim Yo-jong, te suprugom Kim Jong-una i drugim dužnosnicima u ponedjeljak, potvrdila je glasnogovornica predsjedničkog ureda Južne Koreje. Dodala je kako će njihov posjet Pyongyangu završiti u utorak nakon drugog sastanka sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj