ZAVRŠEN SASTANAK U MOSTARU: Više pažnje raznim pitanjima, ‘varnice’ između Vučića i Izetbegovića po pitanju granica

Trilateralni sastanak između BiH, Srbije i Hrvatske održan je u Mostaru. Predstavnici država obratili su se medijima navode da su neke teme razgovora bile ekonomske, socijalne i demografske, no čini se da je razgovor okončan bez konkretnog dogovora i oko jednog otvorenog pitanja.

“Teme su bile ekonomski, socijalni i demografski pristupi problematici naše tri države. Suština za strategiju EU odnosno proširenje i tražili smo dodirne tačke za proširenje odnosa. Bilo je riječi o gradnji ambijenta kako bi izvršna vlast u sve tri države bila sposobnija rješavati otvorena pitanja, koja se primarno odnose na našu budućnost bez obzira o kojoj infrastrukturi govorimo”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čović je rekao da Izborni zakon nije bila tema sastanka, “ali jesmo iznijeli određena očekivanja da to pitanje riješimo”.

Bakir Izetbegović je rekao da je izborno zakonodavstvo unutrašnje pitanje BiH i da ne misli da im njihovi prijatelji iz Srbije i Hrvatske mogu pomoći. Izetbegović je kazao da u novoj strategiji EU vidi šansu da se počne riješavati najveći problem, a to je iseljavanje mladih ljudi.

“U njoj vidimo šansu da počnemo rješavati ono oko čega smo se složili da je problem svake zemlje na Balkanu, a to je iseljavanje mladih ljudi. Upravo tih vodećih inicijativa, pomirenje, reforme, izgradnja infrastrukture, smanjenje zapaljive retorike… U toj strategiji je sadržan lik onoga što su problemi unutar BiH. Konačno startaju intenzivniji rad Komisija koji bi pripremile odgovore za rješavanje ovih pitanja. Imamo urgentan problem sa Hrvatskom vezano za Pelješki most i drago mi je da je predsjednica Hrvatske ponovila da Hrvatska stoji iza onoga što su prava BiH. Sa Srbijom smo govorili o infrastrukturi i autoputu koji bi kao prsten trebao povezati BiH i Srbiju”, naveo je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naveo je da dobri odnosi u trouglu tri države omogućavaju i dobre odnose unutar BiH.  “Imamo puno stvari koje su zajedničke poput nfrastrukture i ekonomskih odnosa. Međusobna razmjena jako raste. Naši ljudi od toga imaju veliku koristi i na tome treba raditi”, naveo je Ivanić.

Kolinda o terminalima, Vučić o granicama

Grabar-Kitarović je rekla da je prošlo šest godina od posljednjeg sastanka. Ona je kazala da su se dotakli mnogo stvari i neriješenih pitanja.

Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet BiH i jednaka prava sva tri naroda u BiHte ćemo u skladu s tim nastojati učiniti koliko god možemo da bi potaknuli proces EU integracija. Čestitam BiH što je predala Upitnik i nadam se da će Europska komisija dati pozitivno mišljenje“, kazala je hrvatska predsjednica.

Govorila je o izgradnji energetskih terminala zarad energetske a samim time i političke stabilnosti u regionu.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić je u u svom uvodnom obraćanju kazao da se dobro osjeća u Mostaru i pozvao je građane dođe na predstojeći Sajam u Mostaru kojem je zemlja partner – Srbija.

“Ozbiljno rastu izvoz i uvoz obje zemlje. To je najznačanije posljedica naših odnosa.  Naši razgovori nisu nikada ni slatki ni jednostavni, pokušavamo da ublažimo probleme i da ih riješavamo. Razgovarali smo oko prstena autoputa Sarajevo – Beograd preko Tuzle i drugog istočnog pravca. Mi smo zato spremni”, kazao je Vučić.

Najavio je održavanje sljedeće trilaterale u Novom Sadu.

“Što se granica tiše, ima neriješenih pitanja, S Hrvatskom smo dogovorili da to u naredne dvije godine riješimo. Što se tiče BiH pokušali smo i mislim da smo se fer ponašali, želim da vjerujem da će to i bh. strana uraditi”, rekao je on.

Na trilateralnom sastanku u Mostaru dogovorena zajednička izjava članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske koja sadrži šest tačaka, koja će biti objavljena danas.

Prva tačka zajedničke izjave odnosi se na moratorij na izjave o prošlosti oko kojih nema opće suglasnosti, druga tačka je jačanje suradnje u oblasti evropskih integracija, treća jačanje regionalne ekonomske suradnje i infrastrukturnih projekata, četvrta tačka odnosi se na intenziviranje rada komisija za rješavanje bilateralnih pitanja, peta tačka izajve vezana je za ispunjavanje obaveza iz Strategije proširenja EU na zapadni Balkan, a šesta je poštivanje suvereniteta i integriteta svih zemalja članica trilaterale.

Varnice oko granice

Izetbegović je, odgovarajući na pitanja, kazao da kod hidrocentrale na Drini nema govora o promjeni granice, ali da se mora naći način za funkcioniranje tih hidrocentrala. Kako kaže, predsjednici zemalja ne mogu takve probleme riješiti jer se tim pitanjem trebaju baviti stručnjaci, a ne političari. Dodao je da ako se ne nađe rješenje, zemlje mogu problem riješiti putem međunarodne arbitraže.

Srbija ima zahtjeve da se naprave izmjene kod dviju hidrocentrala Zvornik i Bajina Bašta i tamo gdje prolazi pruga kod Rudog. Kod hidrocentrala mislim da nema šanse da se govori o promjeni granice, da se prave te devijacije, ali se mora iznaći način da hidrocentrale funkcioniraju. BiH već 30 ili 40 godina ne dobija ništa od potopljenog zemljišta, od korištenja resursa koji pokreću te turbine. Ima tvrdnji da smo te hidrocentrale radili zajedno, Srbija tvrdi da to nije tačno, da je ona isključivo bila investitor. To su sve stvari koje ne presjecaju predsjednici, niti se one mogu na ovakvim sastancima riješiti. Ako to ne možemo riješiti sami, preostaje arbitraža i ja mislim da BiH ne bježi i od toga, ali mislim da se može naći rješenje da svi budemo zadovoljni – kazao je Izetbegović.

Vučić se potom javio da ga demantira, kazavši da Srbija nije tražila da se izvrši devijacija granice, odnosno da je ponudila BiH plodniju zemlju u zamjenu. Kazao je da je BiH to odbila nakon čega je Srbija tražila da granica ide sredinom toka rijeka Drine i da ima pravo službenosti provoza i korištenja.

“Mi smo čak ponudili kvalitetniji komad zemlje zauzvrat, ali bilo je da nećemo tako. Pa smo rekli – dobro, nećemo tako. Pa smo rekli dajte da imamo pravo ustanovljeno na 99 godina na prolazak, na korištenje. To je sve što smo tražili. Za dio pruge smo isto tražili kvalitetnije zemljište, plodnije, ništa nismo nikome htjeli uzeti. Nije ovdje riječ o tome da neko hoće dio teritorija u BiH, već da resurse koji su Srbiji važni, da tu dobijemo dogovor. To nije pitanje loših odnosa, to je tako lako pitanje koje bi unijelo dobre odnose između svih nas. Vjerujem da ćemo dogovor postići”, kazao je Vučić.

Zahvalio se Izetbegoviću koji je rekao kako u narednih sedam mjeseci nije realno očekivati rješavanje ovog problema zbog izbora u BiH. Kako kaže, u Srbiji nisu izbori i Beograd je spreman na pregovore. Nakon njega javnosti se ponovo obratio Izetbegović koji je čestitao Vučiću pobjedu na izborima u Beogradu te još jednom ponovio da državna granica nije stvar predsjednika zemalja i da mu nije jasno zbog čega u ovom slučaju ne bi se aktivirale komisije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj