NASTAVLJA SE BLOKADA FEDERACIJE: Bez dogovora o održavanju sjednica Vlade FBiH i domova Parlamenta FBiH

Dogovor o održavanju sjednica Vlade FBiH i domova Parlamenta FBiH nije postignut na današnjem sastanku koji je predsjednik Federacije Marinko Čavara održao s predstavnicima parlamentarne većine iz izvršne i zakonodavne vlasti. Usaglašeno je da se razgovori nastave za sedam dana u Uredu predsjednika Federacije BiH, a do tada da se preciziraju stavovi i ponude konkretna rješenja za aktuelne probleme.

Bez dogovora o održavanju sjednica Vlade FBiH i domova Parlamenta FBiH

– Imali smo veoma dobar sastanak na kojem smo analizirali ukupno stanje kako u Vladi tako i u oba doma Parlamenta. Napravili smo analizu novonastale situacije kao i svih dosadašnjih materijala koji su prispjeli za razmatranje. Zaključili smo da je neophodno da Federalno ministarstvo za bitanja boraca u saradnji s kantonalnim ministarstvima nastavi s razgovorima odnosno iznalaženje najboljeg rješenja i s dostavom materijala prema oba doma Parlamenta – izjavio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić novinarima nakon sastanka.

Uz to potvrdio je da Odbori za boračka pitanja oba doma u saradnji s boračkim udruženjima i drugim zainteresovanim moraju sačiniti jednu informaciju o kojoj će se raspravljati na narednim zasjedanjima u Federalnom parlamentu.

– U ovom trenutku imamo samo Prijedlog zakona o boračkim udruženjima kao aktivan te očekujemo narednih dana da će ovi razgovori koji su u toku ishodit kvalitetnim i najboljim rješenjem za sve. Veoma brzo ćemo se odrediti o terminu zakazivanja naredne sjednice – poručio je Mušić.

Osim o problemima boračke populacije razgovarano je i o imenovanju direktora Porezne uprave Federacije BiH, zbog čega je i posljednja sjednica Vlade FBiH prekinuta.

Govoreći da li su se u vezi te teme približili stavovi, predjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara ističe da „do te točke čak učesnici današnjeg sastanka nisu došli na taj način“.

– To je stvar Vlade odnosno zadaća predsjednika i potpredsjednika Vlade – dodala je Bradara.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj