NOVI TRANSFERI: Dok Parlamentarna Skupština BiH po hitnom postupku razmatra promjene izbornog zakona, dva poslanika, članovi SDA i SDS-a, istupili iz stranaka

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je današnje zasjedanje na kojem je poslanik Safet Demirović obavijestio poslanike da istupa iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u ovom domu, navodeći da u Tuzlanskom kantonu učestvuje u aktivnostima novog političkog projekta. 

I poslanik Borislav Bojić (Srpska demokratska stranka) napustio je SDS, potvrdio je novinarima Bojić danas u Sarajevu.

Bojić je izjavio da istupa iz ove stranke kao i iz Kluba Saveza za promjene, te da od danas djeluje kao nazavisni zastupnik.

Kao razlog napuštanja SDS-a navodi loše rukovođenje strankom.

Hitna procedura

Na prijedlog Mirsada Mešića, Damira Bećirovića, Saše Magazinovića, Mirsada Đonlagića, Fehima Škaljića, Damira Arnauta i Denisa Bećirovića poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su da se na današnjoj sjednici po hitnoj proceduri razmatraju izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

S ciljem da se korištenjem savremenih tehnoloških rješenja otkloni svaka sumnja u regularnost izbora izmjene i dopune predviđaju da se rezultati izbora evidentiraju se na temelju izvoda iz optičkih skenera.

Središnje izborno povjerenstvo BiH propisat ce procedure koje omogućuju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da Središnje izborno povjerenstvo BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi tačan rezultat glasovanja na biračkom mjestu.

Donošenje ovog Prijedloga podržat će poslanici Srpske demokratske stranke, za koje ipak nije prihvatljiva hitna procedura.

“Dobro je da imamo ovo skeniranje, ali danas nećemo podržati hitnu proceduru. Treba razmisliti da li je potrebno dati recimo četiri miliona KM za navedenu opremu ili je možda bolje rješenje da se iznajmi kako bi domaće firme imale mogućnost zarade”, istakla je poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević smatrajući da Agencija za zaštitu ličnih podataka treba dati mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona u kojem treba pažljivo procijeniti odredbe kojima se reguliše otisak prsta.

Ovom prilikom poslanica SDA  Nermina Kapetanović postavila je pitanje „Zašto se s ciljem smanjenja izbornih manipulacija  u BiH ne uvedu glasačke kutije koje su zapečaćene, jer s tim kutijama predstavnici međunarodnih institucija odlaze s biračkih mjesta u prostorije Centralne izborne komisije na prebrojavanje glasova?“

“Nekima ova tema odgovara a nekima ne. Upravo ovaj parlament treba da priča o krađama tokom izbora kako bi se osigurao demokratski proces”, poručio je poslanik SDS-a Mladen Bosić.

Navedene aktivnosti su, smatra poslanik SNSD-a Staša Košarac, favorizovane od općine do općine, a pitanje je „da li su predložene izmjene pravi način odnosno model za suzbijanje manipulacija u procesu izbora?“.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović sugerisao je da legislativa u smislu kaznenih mjera treba biti povećana.

“Niko vas na izborima ne može pokrasti jer su birački odobri koncipirani kao višetranački”, naveo poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul skrećući pažnju da, ukoliko dođe do odobravanja Prijedloga u oba doma PSBiH, nadležne komisije trebaju imati novce za tendersku proceduru u svrhu nabavke opreme.

“Ovoj državi treba oprema za demokratske i transparentne izbore”, zaključio je poslanik SDA Sadik Ahmetović prilikom rasprave, na kojoj je odobren hitni postupak za izjašnjavanje o predloženim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Komentiraj