AMERIČKI SENATOR ZAPRIJETIO TURSKOJ: Bit će posljedica ako kupite S-400

 Senator demokrata Džek Rid zaprijetio je Turskoj da će, ukoliko nabavi ruske raketne komplekse S-400, njena saradnja sa SAD u oblasti odbrane trpjeti posljedice. „Prodaja S-400 Turskoj potencijalno ugrožava čitav spektar odbrambene saradnje SAD i Turske“, izjavio je Rid na raspravi u Senatu SAD.

Slikovni rezultat za turkey s400

Nisu nas pitali

I glavni komandant NATO-a u Evropi, američki general Kertis Skaparoti, izjavio je da se SAD nadaju da će Turska odustati od kupovine ruskog S-400. On je podsjetio da će jedna od posljedica ove kupovine biti neusklađenost tih kompleksa sa standardima NATO-a. „Ne samo ja, nego i drugi članovi naše vlade, razgovarali su s njima da bi im razjasnili druge posljedice ove kupovine“, rekao je Skaparoti, ne precizirajući o kakvim je posljedicama riječ.

Na raspravi u Komitetu za oružane snage Senata SAD, Skaparoti je rekao da NATO razmatra s Turskom mjere protivvazdušne odbrane i sisteme koji mogu da se koriste. „Ne mislim da je to već završen posao. Oni razgovaraju i s nama i s drugima da bi kupili adekvatan sistem. Mislim da imamo vremena i želim da nastavim posao u vezi s tim da bih ih ubijedio da je ovaj sistem neuklopiv sa standardima NATO-a“, rekao je Skaparoti.

Ranije je zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Getemiler izjavila da S-400 neće biti integrisan sa sistemima protivraketne odbrane NATO-a i da o tome treba voditi računa prilikom odlučivanja o kupovini naoružanja od Rusije.

Turska protiv prijetnji

U decembru prošle godine u Ankari su predstavnici Rusije i Turske potpisali kreditni sporazum o isporučivanju raketnih kompleksa S-400. Prema saopštenju Sekretarijata za odbrambenu industriju Turske, Ankara kupuje dvije baterije ovog kompleksa, kojima će upravljati turski personal.

Strane su se dogovorile o tehnološkoj saradnji u ovoj oblasti radi razvijanja proizvodnje ovih kompleksa u Turskoj. Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da je Turska protiv govora prijetnji povodom kupovine S-400.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj