CRNADAK SA ŠEFOM NJEMAČKE DIPLOMATIJE: EU će se snažno angažovati u BiH

 Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Berlinu s ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmarom Gabrielom. Teme sastanka su bile nastavak procesa evropskih integracija BiH i regije, unutrašnjepolitička situacija u BiH pred Opšte izbore s naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona. Na početku sastanka konstatovano je da su odnosi BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja.

Gabriel i Crnadak: EU se u BiH mora snažno angažovati

Crnadak je ocijenio susret veoma značajnim zbog toga što dolazi nakon prošlosedmične predaje odgovora na Upitnik EK i ulaska BiH u novu fazu procesa evropskih integracija u kojoj se očekuje dobijanje kandidatskog statusa i nakon toga početak pregovora s Evropskom unijom. U ovoj fazi, naglasio je Crnadak neophodan je nastavak podrške prijateljskih zemalja.

Njemačka je počevši od pokretanja njemačko-britanske inicijative koja je pomogla deblokadi procesa evropskih integracija regije prepoznala važnost evropske perspektive regije, i konstantno  podržavala napredak Bosne i Hercegovine i regije zapadnog Balkana.

Dodao je da će daljnji napredak na evropskom putu BiH zavisiti i od toga hoće li biti popravljena opšta klima i odnosi unutar BiH, a naročito koliko će se uraditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije što nova Strategija EU za zapadni Balkan stavlja u prvi plan.

Istaknuo je zadovoljstvo posvećenošću Njemačke i EU evropskom putu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU kojom je potvrđen pristup mjerenja napretka svake zemlje na osnovu individualnih postignuća i na osnovu ispunjavanja kriterija.

Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Gabriel je pozdravio predaju odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije. Istakao je da prema novoj Strategiji EU cijela regija ima priliku da napreduje i iskoristi zamah procesa ka evropskim integracijama. Podsjetio je da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu naše zemlje te da će nastaviti aktivno podržavati njen reformski proces i transformaciju u demokratsku državu s vladavinom prava. Smatra da perspektiva Bosne i Hercegovine za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju snažno angažovati u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme.

Na sastanku je razgovarano i o Izbornom zakonu BiH, odnosu između BiH i NATO, regionalnoj saradnji kao i drugim aktualnim temama u BiH.

U večernjim satima Crnadak će na ceremoniji otvaranja manifestacije „Dunavski salon“ (Donau Salon 2018) kao predstavnik zemlje suorganizatora održati uvodno obraćanje zajedno s državnim sekretarom za politička pitanja savezne pokrajine Baden-Württemberg Teresom Šoper.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj