EVROPSKI SUD PRAVDE: Le Penovi moraju vratiti više od 600.000 eura

Bivši i sadašnji lideri ultradesničarske francuske stranke Nacionalni front Žan-Mari Le Pen (Jean-Marie) i njegova kćerka Marin Le Pen (Marine) morat će Evropskom parlamentu vratiti nešto više od 600.000 eura.

Otac i kćer Le Pen: Varali Evropski parlament (Foto: AFP)

Presudio je to Evropski sud pravde (ECJ), nakon tužbe koju je podnio Evropski parlament. Ovo tijelo obratilo se ECJ-u u najmanje dva odvojena slučaja.

Najprije je Žan-Mari optužen da je sebi i svom saradniku i stranačkom poslaniku u Evropskom parlamentu Bruni Golnišu (Golnisch), omogućio zaradu koja je s računa EP-a transferirana saradničkom osoblju za koje se dokazalo da nikada nije stvarno radilo u Parlamentu. Golnišu je naloženo da vrati 267.000 eura.

Njih dvojica razradili su shemu kojom su kao “saradnike” i svoje osoblje u EP prijavljivali aktiviste Nacionalne fronte. Po tom osnovu isplaćivane su im plaće i naknade iz Evropskog parlamenta, a da nikada nisu uradili ništa u toj instituciji.

Slijedeći primjer svog oca, kojeg je brutalno smijenila s mjesta predsjednika stranke, Marin Le Pen je uradila isto. Sud joj je naredio da mora vratiti 339.000 eura. U prvoj reakciji na presudu ona je odbrusila da je presude evropskih sudova ne zanimaju i da im se neće povinovati.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj