EU TREBA ZAHVALITI DONALDU TRAMPU! Zbog njegove promašene politike došlo je do jače integracije bloka i približavanja stavova sa Rusijom i Kinom

Sjedinjene Američke Države dolaskom Donalda Trumpa prestaju važiti kao neosporna i jedina vojno-ekonomska sila na planeti. Njihov rejting, ali i stvarna faktička moć na terenu, su takvi da se već na velikim sastancima svjetskih lidera o Trumpu i SAD-u javno pričaju vicevi.

Tako je u svom nedavnom obraćanju u Davosu francuski predsjednik Emmanuel Macron nekoliko puta, kroz šalu, dao do znanja šta misli o Donaldu Trumpu, ali i energentskom lobiju koji ga je doveo na vlast.

Kako se Macron ‘šalio’ na Trumpov račun

Francuski političar počeo je ironičnom opaskom da su se milijarderi i političari sastali u Davosu “kako bi govorili o globalizaciji na mjestu koje je gotovo potpuno odsječeno od ostatka svijeta zahvaljujući snijegu”. (Davos je bio zatrpan sa nekoliko metara snijega neposredno prije konferencije, što je izoliralo poznato planinsko selo još gore nego što je to inače slučaj.) “Moglo bi biti teško sada povjerovati u globalno zatopljenje”, rekao je Macron. “Srećom, niste pozvali nijednog skeptika po pitanju  globalnog zatopljenja ove godine”. Ta je opaska nasmijala prisutne  jer je očito bila usmjerena na američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Globalizacija prolazi kroz veliku krizu”, tvrdio je Macron, pozivajući se na nacionalističke pokrete koji su među ostalima podijelili Britaniju, SAD, Francusku i Njemačku. Pokazao je antinacionalističku viziju koja se odnosi na  više suradnje između vlada i više zajedničkih propisa i standarda, u nastojanju da se stvori globalizacija koja će osnažiti srednju klasu. Zemlje bi trebale uložiti više (u obrazovanje) i podijeliti više (u smislu sličnih standarda za poreze i okoliš), kako bi “planetu ponovo učinili velikom”, kazao je Macron, ponovno aludirajući na Trumpa, što mu je donijelo nove ovacije.

Europa ima ulogu u odnosu na Kinu i SAD, tvrdi on, jer Europa nudi ravnotežu “slobode, pravde, pravednosti i digitalnih prava”. U SAD-u, tvrtke imaju toliko slobode da su uništile privatnost svojih građana, a u Kini nitko nema slobodu. U Europi, ravnoteža tih prava “je jedinstvena”, kazao je. ” Ovu ravnotežu između različitih vrijednosti imate samo u Europi”.

Najkontroverzniji dio njegovog govora bio je za “jaču Europu” koja bi imala više političkih, nadnacionalnih ovlasti nad zakonima i poreznim režimima pojedinih zemalja. Nova, ambicioznija Europa bila bi odgovor na prepreke nacionalizmu, kazao je. “Ako želimo izbjeći ovu fragmentaciju svijeta trebamo jaču Europu”.

“Mislim da moramo napraviti 10-godišnju strategiju … da Europa postane ekonomska, društvena, zelena, znanstvena i politička sila. To je ono što moramo graditi.”, zaključio je Macron.

Trump: Europa je brutalna prema nama, ujedinili se da nas unište

Predsjednik SAD-a, Donald Trump, izjavio je u subotu kako su trgovinske politike Europske unije “bile brutalne” prema Sjedinjenim Državama, podijelivši svoje razmišljanjae na Twitteru, nakon što su čelnici EU osudili nedavno najavljeno podizanje  za 25 posto tarifa na čelik i 10 posto tarifa na uvoz aluminija.

“Dakle, puno zemalja, a ja ih neću nabrajati pojedinačno i reći ću samo Europska unija, su brutalne”, rekao je Trump na ručku s donatorima u Mar-a-Lagou. “Bili su brutalni”, ponovio je. Predsjednik je također rekao kako se EU, koja se sastoji od 28 europskih zemalja, “ujedinila kako bi pobijedila Sjedinjene Države u trgovini”.

U podne u subotu, Trump je već grmio na Twitteru: “Naše poslove i bogatstvo se dodjeljuju drugim zemljama koje su godinama iskorištavale naše pogodnosti, i smijale se budalama od naših nekadašnjih lidera.” Ponovo spomenuvši EU, Trump je ponovno tweetovao o tome, ovaj put sugerirajući da ako EU podigne svoje tarife na uvoz robe iz SAD-a, tako će uraditi ponovo i Sjedinjene Države.

“Ako EU želi dodatno povećati svoje već velike tarife i barijere  američkim tvrtkama koje posluju tamo, jednostavno ćemo primijeniti porez na njihove automobile koji se slobodno ‘slijevaju’ u SAD” napisao je. “Oni onemogućavaju prodaju naših automobila tamo. Velika trgovinska neravnoteža!”, napisao je Trump.

Približavanje stavova EU, Rusije i Kine po pitanju Palestine i Irana

Operacija koja traje u Istočnoj Gouthi nije dovedena u pitanje čak i tokom nedavnog početka primirja u Siriji. Macron, Merkel i Putin zajedno su naglasili da se primirje ne može odnositi na teroriste, čime su pokazali da stoje nasuprot britansko-američkoj inicijativi. Pored toga, Trumpu možemo zahvaliti za jedinstven stav EU i Rusije po pitanju Palestine, a ništa manje, zajedno sa Kinom nisu jedinstveni i kada je u pitanju Iranski nuklearni sporazum.

Tako je ambasador Europske unije u Sjedinjenim Državama, 26. februara prilikom posebnog sastanka u Washingtonu s predstavnicima američkih medija  objasnio  zašto se EU snažno protive željama predsjednika Donalda Trumpa da se raskine nuklearni sporazum s Iranom i da mu se uvedu nove  “međunarodne” sankcije.

Iranski nuklearni  sporazum kojeg je Iran potpisao sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – Sjedinjenim Državama, Rusijom, Kinom, Britanijom i Francuskom, kao i s Njemačkom i Europskom unijom, predviđa odbijanje razvoja vojnog nuklearnog programa i pristanak na međunarodni monitoring aktivnosti Irana,  dok u zamjenu Teheran dobiva ukidanje sankcija nametnutih od strane Ujedinjenih naroda.

David O’Sullivan je rekao kako američki predsjednik traži puno kruću verziju “iranskog sporazuma”, koja ne izgleda kao sporazum dvije strane, nego bi značila očitu kapitulaciju Teherana.

Oštri zahtjevi američke administracije daju dojam da Washington ne traži novi kompromis, nego izgovor za početak gospodarske blokade Irana, da bi se potom prešlo na vojnu intervenciju.  Ambasador EU u Washingtonu je jasno naglasio negativan stav Bruxellesa o ponovnom uvođenju sankcija protiv Teherana o raskidanju nuklearnog sporazuma.

“Ne možemo mirne savjesti opet uvesti sankcije bez dobrog razloga”, rekao je O’Sullivan, čime je jasno aludirao na činjenicu da EU neće udovoljiti željama američkog vojno-industrijskog kompleksa.

Slično je govorio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Francuske, Jean-Yvesom Le Drianom, kazavši da ‘ako se želi razgovarati o bilo kojem drugom pitanju vezanom za Iran, + to treba činiti njegovim obveznim učeščem i konsenzusom, a ne kroz ultimatume”,

Na koncu, gotovo da nema značajnijeg europskog lidera koji nije podigao svoj glas protiv Trumpovih pokušaja uvođenja većih taksi na uvoz europskih proizvoda, što svjedoči da će ekonomsko jedinstvo Europe stvoriti predispozicije i za ono političko, što se već manifestuje u odlukama o zajedničkoj vojsci EU, zajedničkom ministarstvu finansija i vanjske politike. Sve u svemu, da nije bilo Brexita i izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika, ove stvari bi išle dosta teže i sporije. Stoga EU treba zahvaliti Trumpu što joj je dodijelio ulogu lidera slobodnog svijeta i najprimamljivijeg partnera svim stranama.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Nije im sad Evropa kriva sto sami sebi skacu u stomak…

    Reply
  1. […] EU TREBA ZAHVALITI DONALDU TRAMPU! Zbog njegove promašene politike došlo je do jače integracije b… […]

Komentiraj