INTERNET U PUSTINJI, NA SRED OKEANA , U AVIONU… Kina cijelo nebo planira ‘ispuniti’ internet-satelitima

Kineska svemirska agencija CASIC ove godine će lanisrati prve u seriji broadband satelita koji će, prema najavi, u skoroj budućnost svima nuditi superbrzi internet, ma gdje oni bili.

Kina cijelo nebo planira ispuniti internet-satelitima

Prošlog mjeseca kompanija za svemirska putovanja u vlasništvu Elona Maska lansirala je par satelita kojima planira tesitrati novu vrstu globalnog interneta. Vidjevši potencijal u ovom planu, Kineska kompanija China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC) krajem godine planira lansirati i svoje eksperimentalne internet satelite.

Predsjednik Druge akademije CASIC-a Zang Zongjang nedavno je najavio da će prvi sateliti uzletjeti u nižu orbitu gdje će pokušati ostvariti prenos od 500 Megabita/s. Ovime agencija planira prirediti teren za ostalih 156 satelita koje planira lansirati u sklopu projekta Hongyun.

Nakon što uspješno lansiraju prvi satelit, CASIC će do 2020. u orbitu poslati još četiri, a do 2022. taj broj planiraju povećati do 156. Prvi sateliti će letjeti u niskoj orbiti od 1000 kilometara.

Zang je prilikom objave naglasio da će ‘Hongyun brojnim korisnicima omogućiti da uživaju u superbrzom broadband internetu bili oni u pustinji, na sred okeana ili u avionu.’

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj