ISTOČNA GOTA PRESJEČENA! Sirijska vlada otvorila novi koridor za izbjeglice, teroristi ga odmah počeli granatirati

Jedan od zapovjednika sirijskih zvaničnih snaga (SAA) rekao je kako je sirijska vojska ostvarila veliki napredak na prostoru Istočne Gote te kako su teritorij uspjeli efektno prepoloviti na dva dijela. 

Još jučer bilo je poznato kako je prostor između zapadnih i istočnih snaga bio svega oko jedan kilometar. Tzv. opozicijski izvor SOHR također je potvrdio kako je Istočna Gota od sinoć prepolovljena.

Izvori ukazuju kako su vladine snage do sada oslobodile više od 40 odsto teritorije Gote. Međutim, prema izvorima iz sirijske vojske, teroristi svakodnevno granatiraju Damask i u tim napadima ima dosta ranjenih i mrtvih, što je izazvalo žestok odgovor sirijskih i ruskih vazduhoplovnih snaga. 

Izvor iz sirijske vojske je javio da se ofanziva u Istočnoj Goti približava kraju i da uskoro očekuju veliku pobjedu i slavlje.

Novi koridor za izbjeglice

Sirijske vlasti dale su zeleno svjetlo da se otvori još jedan humanitarni koridor u Istočnoj Goti i to u blizini mjesta Džisrina, ali teroristi su i tamo otvorili vatru po civilima koji su pokušali da tim putem napuste zonu borbenih dejstava.

To je izjavio sirijski pravni zastupnik Amar Džamal. – Postigli smo saglasnost da otvorimo još jedan koridor, ali teroristi su i tamo krenuli da pucaju – rekao je on.

Prvi humanitarni koridor u blizini Muhajama Vafidina i dalje je aktivan, iako za devet dana od kada je otvoren nijedan civil nije uspio da napusti Istočnu Gotu, prenose ruski mediji. Teroristi, kako se dodaje, i dalje otvaraju vatru i ispaljuju granate na taj koridor.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj