ISTRAŽIVANJE AGENCIJE ‘FAKTOR PLUS’ OSLIKAVA POTOP OPOZICIJE! Da su parlamentarni izbori u nedjelju, u Srbiji bi cenzus prešle samo dvije stranke

Prema istraživanju agencije Faktor plus, urađenom za Tanjug, kada bi u nedjelju bili održani vanredni parlamentarni izbori cenzus bi prešle samo dvije stranke.

SNS bi, kako navodi Tanjug, osvojila 54 odsto glasova, a cenzus bi prešla samo još Socijalistička partija Srbije, sa nešto manje od deset odsto, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus. Istraživanje je pokazalo i da bi na vanredne parlamentarne izbore u ovom trenutku izašlo 48 odsto građana.

Neodlučnih je 22 odsto, a da biračko pravo ne bi iskoristilo 30 odsto birača.

Najviše glasova onih koji su opredijeljeni za izbore dobio bi vladajući SNS – 54 odsto, dok bi Socijalistička partija Srbije, ako bi samostalno izašla na izbore, dobila povjerenje 9,8 odsto birača. Prema ovom istraživanju, sve druge partije bi, ukoliko bi izašle samostalno, ostale ispod cenzusa. 

Pokret slobodnih građana Saše Jankovića dobio bi 3,9 odsto glasova, a Demokratska stranka 3,5 odsto. U parlament ne bi ušle ni Partija ujedninjenih penzionera Srbije sa 3,2 odsto, kao ni Narodna stranka Vuka Jeremića, koja bi, predviđa istraživanje, osvojila 3 odsto glasova.

Van parlamenta bi u slučaju izbora ostale i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Lajića sa 2,9 odsto i Srpska radikalna stranka sa istim procentom glasova. Ni pokret Dveri ne bi prešao cenzus sa 2,8 odsto glasova, kao ni njihov koalicioni partner ”Dosta je bilo”, koji bi dobio 1,7 odsto, a Demokratska stranka Srbije i Srpska narodna partija osvojile bi samo po 1, 2 odsto glasova.

U istraživanju je 9,2 odsto birača reklo da bi glasalo za neku drugu partiju. Samo 12 odsto građana na osnovu istraživanja očekuje da će vanredni parlamentarni izbori biti održani na jesen, svega 3 odsto smatra da će se održati do ljeta, dok je 18 odsto reklo da će izbori biti održani sljedeće godine.

Više od polovine ispitanika, njih 56 odsto ne očekuje vanredne parlamentarne izbore, a 11 odsto nije se izjasnilo o tome.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj