KIJEV UDARIO NA GASPROM: Počela zapljena imovine ruskog giganta zbog spora oko gasa

Ukrajinske vlasti počele su da plijene imovinu koja pripada Gaspromu, zbog toga što, kako kažu, ruska gasna kompanija ne poštuje odluke Arbitražnog suda u Stokholmu.

Povezana slika

– Ukrajinska vlada je, u skladu sa aktuelnim okolnostima, pokrenula akciju s ciljem da se od Gasproma naplati izrečena kazna – navodi se u saopštenju ukrajinske vlade, i dodaje da je ovaj potez u skladu sa odlukom suda u Stokholmu.

Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman je poručio da stav Kijeva u sporu sa Gaspromom mora biti “čvršći i konzistentniji”.

– Gasprom mora poštovati presudu Arbitražnog suda i postupiti u skladu sa zahtjevima ukrajinskog antimonopolskog regulatora i odlukama ukrajinskih sudova – izjavio je premijer.

Iz Gasproma je prošle nedjelje saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedosljednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj