NAJMOĆNIJA ŽENA NA SVIJETU! Merkel: Borba za ženska prava ide dalje

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je, u svom redovnom videoblogu povodom Međunarodnog dana žena, da se borba za jednaka prava žena nastavlja uprkos napretku postignutom na tom planu, poručivši kako “borba ide dalje”.

– Na današnji dan se obraćam vama, ženama u Njemačkoj. Mnoge žene prije nas su se žestoko borile da bi ostvarile prava koja imamo danas – rekla je Merkel u videoblogu, koji je emitiran i preko društvenih mreža.

Kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) je istovremeno upozorila na to da borba za ženska prava ne smije prestati, te je ukazala na to da su žene u Njemačkoj tek prije 100 godina stekle pravo glasa.

“Ne želimo na tome stati”

– Ali, mi ne želimo na tome stati. Mi želimo aktivno učestvovati u stvaranju politike, kako u porodici tako i na tržištu rada – rekla je Merkel, istaknuvši da će buduća vlada biti “zanimljiva mješavina” žena i muškaraca.

CDU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) izabrale su po tri žene i tri muškarca kao članove budućeg demokršćansko-socijaldemokratskog kabineta. Samo je bavarska Kršćansko-socijalna unija izabrala tri muška ministra.

Njemačka kancelarka, koju mnogi smatraju najmoćnijom ženom svijeta, ustvrdila je da mnogo toga treba biti učinjeno na ostvarivanju prava žena u Njemačkoj, ali još više i u inozemstvu, gdje su u “mnogim zemljama žene uskraćena za temeljna prava”.

– Zato ovo nije dan na kojem bacamo pogled unatrag na ono što je ostvareno, nego gledamo u budućnost i kažemo: borba ide dalje – zaključila je Merkel.

Niska zastupljenost u Bundestagu 

Istovremeno je u Njemačkoj povedena i rasprava o niskoj zastupljenosti žena u novom sazivu Bundestaga.

Na Međunarodni dan žena političarke buduće vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije upozorile su na rekordno nizak broj žena u novom sazivu Bundestaga te su ukazale na potrebu promjene izbornog zakona koji bi omogućio promjene u smjeru više ravnopravnosti.

– U aktualnom sazivu Bundestaga je postotak ženskih poslanika pao na 31 posto, što je šest posto manje nego u prošlom sazivu. Razlog, između ostalog, leži i u činjenici da je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD), ušla u parlament – rekla je ministrica za pitanje žena Katarina Barli (Barley) u jednom govoru u zgradi Ambasadi Francuske u Berlinu.

“Stranka širokih narodnih masa”

Ona je ukazala na to da AfD u svojim redovima, ne samo da ima najmanje žena nego da ta stranka razvoj ženskih prava posljednjih decenija u Njemačkoj doživljava kao “razvoj u pogrešnom smjeru”.

I nova sekretarka CDU-a, i moguća nasljednica Angele Merkel, Anegret Kramp-Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer) založila se za više žena u aktivnoj politici.

– CDU će biti stranka širokih narodnih masa samo ako u svojim redovima bude odražavala sliku društva – rekla je Kramp-Karenbauer u razgovoru za “Focus Online”.

Među parlamentarnim strankama samo stranke lijevog spektra, Zeleni i Ljevica imaju više ženskih nego muških poslanika. SPD-ov klub ima 42 posto poslanica, a poslanički klubovi konzervativne Unije CDU/CSU, liberala i AfD-a u svojim redovima imaju manje od četvrtine poslanica.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj